[相機攝影] 想買Tamron支70-300VC.....

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-7 22:30 發表

拍得住N70300VR

300mm時感覺仲要快少少
好吸引 搞到好想入黎玩玩

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-3-7 22:59 發表

好似好正
1/6快門其實作大左

係我同我個fd先得o者

我個fd追星玩手持長焦o既,我有D擔心佢用70300VC再慢過1/6都得.....

1/10一定安打

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-7 23:21 發表

1/6快門其實作大左

係我同我個fd先得o者

我個fd追星玩手持長焦o既,我有D擔心佢用70300VC再慢過1/6都得.....

1/10一定安打
都已經好吸引了....我對佢愈黎愈有興趣...興趣大於Nikon個支

回復 17# 威力啤酒 的帖子

有樣野相問,SP呢支係唔係對焦個陣個畫面都會hold住左定格?

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-7 23:21 發表

1/6快門其實作大左

係我同我個fd先得o者

1/10一定安打
有冇咁誇..1/6都得?
去到300?
應該得番5.6光圈嫁咋喎..
不過d90有得推下iso

d3000
我而家打雀..
1/250   5.6
800 iso
300mm
都震,不過講緊枝千幾蚊既apo

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-3-8 00:09 發表
有樣野相問,SP呢支係唔係對焦個陣個畫面都會hold住左定格?
係VC先arm

Tamron防手震技術簡稱VC

引用:
原帖由 toby 於 2011-3-8 01:26 發表

有冇咁誇..1/6都得?
去到300?
應該得番5.6光圈嫁咋喎..
不過d90有得推下iso

d3000
我而家打雀..
1/250   5.6
800 iso
300mm
都震,不過講緊枝千幾蚊既apo ...
SP AF70-300mm F/4-5.6 Di VC USD

我試過Canon IS,Nikon 金VR,Sigma OS,OM等body防震

冇一隻有Tamron 18-270VC 70-300VC 個VC咁強橫

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-8 12:46 發表
我試過Canon IS,Nikon 金VR,Sigma OS,OM等body防震

冇一隻有Tamron 18-270VC 70-300VC 個VC咁強橫
但係好似話新鏡都有塵,買個陣要check清楚 呢下真係幾奇怪

BTW , 出邊多數做緊$37xx ?

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-3-8 16:33 發表

但係好似話新鏡都有塵,買個陣要check清楚 呢下真係幾奇怪

BTW , 出邊多數做緊$37xx ?
玩開Nikon一向都唔介意有塵......28-300多到雪花肥牛咁添

少少地一兩粒就由佢啦

DSC做緊$3740送filter
成成估計仲係$3880 5年保

CMK $3920 唔洗理佢

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-8 17:26 發表

玩開Nikon一向都唔介意有塵......28-300多到雪花肥牛咁添

少少地一兩粒就由佢啦

DSC做緊$3740送filter
成成估計仲係$3880 5年保

CMK $3920 唔洗理佢
3880 五年保好似吸引D 成成有無野送?呢一兩日有時間行去睇下先

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-3-8 17:47 發表

3880 五年保好似吸引D 成成有無野送?呢一兩日有時間行去睇下先
成成多數都冇野送.......

買支90macro真係送個膠袋咁大把

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-8 18:20 發表

成成多數都冇野送.......

買支90macro真係送個膠袋咁大把
DSC 送cheap cheap filter 定邊D先

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-3-8 18:25 發表

DSC 送cheap cheap filter 定邊D先
\冇問到 好過冇咁解.........因為我唔用filter的

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-8 19:17 發表

\冇問到 好過冇咁解.........因為我唔用filter的
我手上都無一支鏡有落