[相機攝影] 閃燈的決擇...SB600?還是副廠閃?

閃燈的決擇...SB600?還是副廠閃?

以前用開D200...都係加支SB26...
最近多手收多部D90番黎...開始想試下玩飛燈
但係聽人講幾樣野...原廠閃D色好似好D? 閃燈買2手會比較怕?記者閃
但係好似SB600無新的....要新得番SB700...價錢上差成條街...
所以睇緊點買法好

另外希望支閃可以甲到D200同D90 用到TTL
唔知Ching有咩好推介呢

一定SB600

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2011-5-13 00:52 發表
一定SB600
無新貨...二手閃又未試過買

SB-600 好似只可以做 salve, 唔可以做 Master (有錯請指正)

比我就一定會係原廠, Nikon 燈出名準
就算我而加用 GF-1 加 SB-800, 都正過好多組合

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-5-13 10:16 發表
SB-600 好似只可以做 salve, 唔可以做 Master (有錯請指正)

比我就一定會係原廠, Nikon 燈出名準
就算我而加用 GF-1 加 SB-800, 都正過好多組合
SB800頭先行mk問左cam2 無哂....好似得番sb900...要4100....好叉貴
而SB700 去洗手間入百記見到...$26xx
我見sb700 有保2手都係keep係$2200-2400 ... 其實係唔係唔太抵玩呢

燈可以算係消耗品,如果可以我都唔會入二手,除非有單+買左冇耐。

引用:
原帖由 賓尼._. 於 13/5/2011 07:26 PM 發表

SB800頭先行mk問左cam2 無哂....好似得番sb900...要4100....好叉貴
我見sb700 有保2手都係keep係$2200-2400 ... 其實係唔係唔太抵玩呢 ...
SB800停左N耐啦

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-5-13 19:26 發表

我見sb700 有保2手都係keep係$2200-2400 ... 其實係唔係唔太抵玩呢 ...
SB800 停左4-5 年都有啦....
SB900 就係代替佢

可以既, 入 SB700 啦...

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-5-13 23:44 發表

SB800 停左4-5 年都有啦....
SB900 就係代替佢

可以既, 入 SB700 啦...
D90 + SB700*2/SB700+SB900  係唔係都飛到?

引用:
原帖由 賓尼._. 於 14/5/2011 12:37 AM 發表

D90 + SB700*2/SB700+SB900  係唔係都飛到?
得,一種係光引閃,一種TTL引閃

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-5-14 00:37 發表

唔使
D90 + SB-700 都已經可以玩飛燈
D90 個內閃平身就支援飛燈
以前我用 D70 / D200 玩過~

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-5-15 15:41 發表

唔使
D90 + SB-700 都已經可以玩飛燈
D90 個內閃平身就支援飛燈
以前我用 D70 / D200 玩過~
如果內閃本身唔支援就要用兩支閃引?

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-5-15 21:07 發表

如果內閃本身唔支援就要用兩支閃引?
一支做引閃, 另一支就飛燈
D90 一定可以做引閃
不過可以 control 幾多支就唔記得
睇說明書一定有講~~~
E2 -> flash control -> commander mode
E2 -> 指令模式 -> 內置閃燈個度 模式個度 你轉做( - - )

http://www.dcfever.com/forum/rea ... i=39120&t=38957
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=986416

不過講真, 飛燈我只係玩過幾次
因為我唔影人像, 飛燈只係影Macro 野...

回復 13# irvingtin 的帖子

想問問ching意見 如果有朋友有支sb700 仲有保 保到10月 價錢比新平400 咁買新定朋友支好呢

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-5-16 11:59 發表
想問問ching意見 如果有朋友有支sb700 仲有保 保到10月 價錢比新平400 咁買新定朋友支好呢
$2280 ??? (我見 price.com.hk 寫百記賣 $2680)
如果 condition 好既, 2手都可以