[硬件] nvidia將會使用-1.26ns GDDR3 來報复X1800XT高時脈

nvidia將會使用-1.26ns GDDR3 來報复X1800XT高時脈

Samsung透露的的-1.26ns GDDR3客戶訂單中,除了近來ATi Radeon X1800XT將用了最高速的-1.26ns GDDR3顆粒,也透露了nVidia亦有向他們下定單,因此我們預計很快會看到nVidia推出採用-1.26ns GDDR3顆粒的產品,估計是用來對付X1800XT的武器。現時用在ATi Radeon X1800XT的Samsung K4J52324QC-BJ12,其外形和我們常見的GDDR3記憶體大小有所不同,因為它採用封裝由舊有的144 Ball FBGA變成136 Ball FBGA版本,並已改為無鉛制程,規格為2M x 32Bit x 8 Bank,電壓為2.0V。BJ12代表記憶體速度為-1.26ns,Samsung官方最高時脈為1.6GHz,比Geforce 7800GTX所需要的-1.6ns規格高出甚多,如果要用上這種記憶體,現有的PCB將要重新修改。

另外,近期在最新Forceware 81.84出現了一個全新的G70的定義,很有可能就是採用-1.26ns GDDR3顆粒的Geforce 7800系列了,如果採上這顆-1.26GDDR3再提升G70核心預設時脈,相信效能要再度超頻ATi Radeon X1800XT並不困難。

講左架啦, 我都話G70提升時脈唔難, 一定有超頻板出. 行隻500/1.6G唔玩死你ATI? NVIDIA GEFORCE 7800ULTRA
430/1.2G -1.6ns 都夠X1800XT 打過. 我想象唔到500/1.6G會快幾多

引用:
Originally posted by tAsTy~west at 2005-10-10 05:08:
Samsung透露的的-1.26ns GDDR3客戶訂單中,除了近來ATi Radeon X1800XT將用了最高速的-1.26ns GDDR3顆粒,也透露了nVidia亦有向他們下定單,因此我們預計很快會看到nVidia推出採用-1.26ns GDDR3顆粒的產品,估計是 ...
ATi將會出1GHz GPU

引用:
Originally posted by qcmadness at 2005-10-10 16:12:

X1800XL 改晒電壓, 都係超到700 就收山, 800唔用到dry ice都上唔到
R5XX =

引用:
Originally posted by P+Donald at 2005-10-10 16:13:

X1800XL 改晒電壓, 都係超到700 就收山, 800唔用到dry ice都上唔到
R5XX =
我唔知ATi會點

引用:
Originally posted by qcmadness at 2005-10-10 16:14:

我唔知ATi會點
X1800XT先同7800GTX打成平手, 其實都唔係打成平手, 係仲要輸小小, 我諗唔到7800ultra會點樣SM張X1800XT
X1800XT dual slot, dual heatpine, 純cu hsf, 700未到都已經到頂, 我睇佢超d咩出黎. GTX single slot, single heatpine, 純AL hsf, 500都仲有得超.
ati今次都唔輸到hihi地

x1800xt 贏 7800gtx 好多喎我見...

雖然 7800gtx 532/1400 3dm05 同 x1800xt 平左

引用:
Originally posted by BeleBala at 2005-10-10 16:43:

雖然 7800gtx 532/1400 3dm05 同 x1800xt 平左
邊忽win好多呀?
係BF2同FARCRY LOSE左, 其他同X850XT / 6800ultra一樣, 一人一半
而家X1800XT仲要比人講左出黎唔係一個完整ge SM3.0, D shader奇差

唔係話有r580既咩...
睇戲好過...

引用:
Originally posted by HEAVEN‧傑 at 2005-10-10 18:52:
唔係話有r580既咩...
睇戲好過...
G72等緊R580出黎
G70 ULTRA係用黎打XTPE 果D超頻板

引用:
Originally posted by BeleBala at 2005-10-10 16:43:

你唔係唔知 ATi Driver for X1800XT 出o左術呀!?

引用:
Originally posted by qcmadness at 2005-10-10 16:12:

高頻低能 又食電

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2005-10-10 20:05:

你唔係唔知 ATi Driver for X1800XT 出o左術呀!?
係??

引用:
Originally posted by BeleBala at 2005-10-10 21:40:

係??
聽講好似係 ,而我諗都覺得係 ,照計 3D Mark 咁高分 ,係 Games 上面都唔會差 (就算優化 nVidia) ,但出來個成績 ... 真係無眼看

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2005-10-10 21:45:

聽講好似係 ,而我諗都覺得係 ,照計 3D Mark 咁高分 ,係 Games 上面都唔會差 (就算優化 nVidia) ,但出來個成績 ... 真係無眼看
而家未check到佢sm3.0 唔完整果部份會對d 分會有咩影響, 即係好有可能, 行SM3.0果陣, 佢小左樣野行, effort小左, 效能自然高, 就 = 人地要行FP32, 佢行FP16, 咁當然會負擔小好多啦. 其實即係當年FX5800 45.23咁款, 不過未有人證實到, 但係好肯定咁講, R520 唔係一粒完整support SM3.0的卡, 難聽D講句, 同NVIDIA GF4 MX 4000無分別, 又係support部份DX8, 佢就support部份SM3.0

引用:
Originally posted by P+Donald at 2005-10-10 23:21:

而家未check到佢sm3.0 唔完整果部份會對d 分會有咩影響, 即係好有可能, 行SM3.0果陣, 佢小左樣野行, effort小左, 效能自然高, 就 = 人地要行FP32, 佢行FP16, 咁當然會負擔小好多啦. 其實即係當年FX5800 45.23咁 ...
玩 AOEIII 現形 (行 HDR ,SM3)