[相機攝影] 嘩,真正天涯機………

嘩,真正天涯機………

fd又有新玩具,
買左部 SONY HX100V,27-810mm Zoom!!!!!

玩左兩下,好正,個防震好強;
拍片仲係1080 50P 28M………

我地傾開都慨歎,而家玩DC/DSLR,要用「消耗品」心情去買去玩。
部機好地地又點,一兩年就out晒;
問題唔係功能out,連畫質都out埋…………

相對最保值嘅,只有買鏡頭。

支鏡仲係蔡頭

不嬲DSLR機身不用投資太多
相反鏡頭就唔同

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-6-14 13:36 發表
支鏡仲係蔡頭
係,之前嘅只係G Lens………

我而家等a77,出埋支70-300G

a350我已經用o左超過3年,都係時候換過部,shutter count去到近30000

引用:
原帖由 siupy 於 2011-6-14 13:37 發表
不嬲DSLR機身不用投資太多
相反鏡頭就唔同
係,
當年好多fd勸我買A850,但我結果買A550就算…………

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-6-14 13:42 發表

係,
當年好多fd勸我買A850,但我結果買A550就算…………
不過睇返,a850算係保值,C/N/S都未o係full frame大殺價

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-6-14 13:41 發表
我而家等a77,出埋支70-300G

a350我已經用o左超過3年,都係時候換過部,shutter count去到近30000
假如唔介意重量,買「銀豬」仲正!

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-6-14 13:44 發表

不過睇返,a850算係保值,C/N/S都未o係full frame大殺價
都啱,
但理性咁計,D錢用黎買70-200/2.8白炮更保值…………

講番部HX100V,
除左大部同外型薯少少外(同DC比),真係好正!

尤其支30X zoom lens,出乎意料咁高質。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-6-14 13:48 發表
講番部HX100V,
除左大部同外型薯少少外(同DC比),真係好正!

尤其支30X zoom lens,出乎意料咁高質。
Sony o係呢個長炮DC market,一年一機,殺很大!

呢半年有兩部DC支鏡真係一流...
XZ-1同HX-100V,支鏡好高質素

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-6-14 13:54 發表
呢半年有兩部DC支鏡真係一流...
XZ-1同HX-100V,支鏡好高質素
XZ-1都正,但係另一種玩法;
而且佢個拍片,有 == 無!

DChome個邊
貼左D相出黎, 真係O晒咀....