[業界消息] HP: webos 玩x完了

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-8-19 13:02 發表

hp個desktop / notebook主要唔係賺自己...

賺accessories (e.g. printer, scanner) 果d
呢PART佢實保住 , 用 wifi 配合 iphone 等產品黎玩

但獨立一部電腦就真係玩完

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-8-19 12:54 發表
好難相信hp唔玩desktop
絕對有可能。

計傳統desktop PC,全世界只係得番Dell同Lenovo有D肉食,
其他vendor根本係「搭舊豬骨」白做…………

WebOS,曾經係HP想學Apple咁創造「一條龍」嘅美夢;
可惜,現在夢醒了。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-8-19 13:29 發表
絕對有可能。

計傳統desktop PC,全世界只係得番Dell同Lenovo有D肉食,

WebOS,曾經係HP想學Apple咁創造「一條龍」嘅美夢;
可惜,現在夢醒了。 ...
dell個business model做唔住的

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-8-19 13:29 發表

絕對有可能。

可惜,現在夢醒了。 ...
佢行緊IBM條路

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-8-19 13:33 發表

dell個business model做唔住的
你唔好理,起碼佢o地唔會亂咁買o野

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-19 13:40 發表

你唔好理,起碼佢o地唔會亂咁買o野
佢係intel / amd / nvidia死貨場, 梗係平架

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-8-19 13:45 發表

佢係intel / amd / nvidia死貨場, 梗係平架
間間brand廠都係死貨場,

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-8-19 13:45 發表

死貨又如何

窮人鬥賤物, 一般用家根本唔識貨, 只識睇價錢牌

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-19 13:48 發表

間間brand廠都係死貨場,
hp/acer唔係, 佢地最貼市

hp個問題係太多機款, 睇到想死人

但係有傳舊i3/i5 (Nehalem-based), 仲有極大量死貨
所以SB / Llano唔可以賣得貴...

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-8-19 13:50 發表

hp/acer唔係, 佢地最貼市

hp個問題係太多機款, 睇到想死人

但係有傳舊i3/i5 (Nehalem-based), 仲有極大量死貨
所以SB / Llano唔可以賣得貴...
你以為...每間廠都會食,問題o係邊到散

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-19 13:52 發表

你以為...每間廠都會食,問題o係邊到散
dell食得幾開心...
~us$3x買左成堆athlonx2 (25w), 仲要賣哂lu

hp就有排清...
舊i3/i5唔易清... 搭display又難攪

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-8-19 13:54 發表

~us$3x買左成堆athlonx2 (25w), 仲要賣哂lu

hp就有排清...
睇下佢肯唔肯大平賣

引用:
原帖由 XT 於 2011-8-19 13:55 發表
睇下佢肯唔肯大平賣
無得揀, 明年又IVB/Trinity了

IVB都叫可以share其他hardware
Trinity又轉socket

但係舊i3/i5/K10全部唔用得新野, 咁唔大平賣, 仲有咩做

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-8-19 13:54 發表

hp就有排清...
o係歐美玩下mail-in rebate,又散一o的去中印,攪掂

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-19 14:02 發表
o係歐美玩下mail-in rebate,又散一o的去中印,攪掂
rebate都係減價