[相機攝影] a77 + nex7

好絕,a77+a65仲係用同一粒電(a700, a350),完全無籍口唔上

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-24 15:55 發表
好絕,a77+a65仲係用同一粒電(a700, a350),完全無籍口唔上
你估canon咩
600D/60D/7D/1D Mark IV 電池全部唔同架

新E Mount adapter好大支

NEX-7係好型,EVIL機o黎講型到爆炸!

Credit: http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/20110824_472214.html

回復 4# rickywk 的帖子

新E Mount adapter 連Minolta 舊鏡都可以AF
(內置摩打)
其實唔算大支

引用:
原帖由 siupy 於 2011-8-24 20:58 發表
新E Mount adapter 連Minolta 舊鏡都可以AF
(內置摩打)
其實唔算大支
今次毒性好高好高,希望a65唔會太貴,留返少少錢買埋5N

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-24 21:02 發表

今次毒性好高好高,希望a65唔會太貴,留返少少錢買埋5N
毒我唔到

我等FF

引用:
原帖由 siupy 於 2011-8-24 21:10 發表

毒我唔到

我等FF
年尾部full frame機皇真係好睇...
Sony磨o左幾年,呢部高級中階絕對交足功課,C N,你o地怕未?!

EVIL,Panasonic應該feel到壓力,GF3唔湯唔水,Sony一炮三響,呢三響仲要殺很大,唔好話P,連O都驚緊

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-24 21:57 發表

年尾部full frame機皇真係好睇...
Sony磨o左幾年,呢部高級中階絕對交足功課,C N,你o地怕未?!

EVIL,Panasonic應該feel到壓力,GF3唔湯唔水,Sony一炮三響,呢三響仲要殺很大,唔好話P,連O都驚緊 ...
SONY 暫時係NEX 鏡頭仲未縮細到
睇下新果支 菜24 f1.8 長到
人地P記支新14-42mm 餅鏡細到
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=5563

引用:
原帖由 siupy 於 2011-8-24 23:14 發表

SONY 暫時係NEX 鏡頭仲未縮細到
睇下新果支 菜24 f1.8 長到
人地P記支新14-42mm 餅鏡細到
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=5563
大光圈、定焦、菜、第一支,差唔多啦,同埋NEX無乜機會再縮鏡size,法朗位短成咁

而家NEX已經變成老鏡復活機,只可以講,景深位係M4/3 o既最大缺點,而鏡大係NEX最大缺點,要取捨了

nex is apsc ah..hard to reduce the size of lens like m43

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-24 23:20 發表

大光圈、定焦、菜、第一支,差唔多啦,同埋NEX無乜機會再縮鏡size,法朗位短成咁

而家NEX已經變成老鏡復活機,只可以講,景深位係M4/3 o既最大缺點,而鏡大係NEX最大缺點,要取捨了 ...
其實法蘭距大家都係相差2mm
M4/3 20mm vs NEX 18mm
我相信SONY應該會有方法縮到
不過可能要學M4/3 玩機身修正鏡頭
M4/3鏡唔插落M4/3機根本見唔到人

後悔玩 NEX-3 ..........
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

頂!好L吸引

引用:
原帖由 dom 於 2011-8-25 00:31 發表
後悔玩 NEX-3 ..........
nex 配舊手動鏡黎玩唔差架