[軟件] Windows 8

VM7係唔係裝唔到...

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2011-9-14 22:57 發表
VM7係唔係裝唔到...
系我已經試過

virtualbox我都唔得....

vm8得, 不過都系好慢..

引用:
原帖由 jackli 於 2011-9-14 22:57 發表

系我已經試過

VirtualBox無問題(x86 image)

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-9-14 23:03 發表

VirtualBox無問題(x86 image)
我用佢果個x64 第一個困個4.86GB DVD
依家已經試緊, 其實都同WIN7 無咩分別

唔知係唔係今日個REMOVE個KIS炒左
安唔到VM8....定左係一開始個灰框度唔郁...
睇泥D基於網頁GE軟件都係用唔到

得64bit版,仲一定要clean install.

引用:
原帖由 siupy 於 2011-9-14 10:00 發表
M$野不嬲都係要隔代咁用

98 > ME > XP > VISTA > 7
我又真係咁用喎...
當然中間仲有W2K....

引用:
原帖由 jackli 於 2011-9-14 22:57 發表

系我已經試過

我用VirtualBox玩渣.....
ロストックで風を攫うや思い出す

我本身用左4年VISTA, 我絕對敢講Vista係好用同穩陣
係我最近先因為要行套軟件轉左7
用XP, 我唔使6個月就要洗機, 一上下大陸網, 就會被迫裝埋晒D插件, 好快就玩完
RAM果到又好易藍畫面
VISTA好穩定, 我連防毒都唔裝, 咁多年都冇發生咩事, 一樣上網打機, 搵個工具掃過, 冇發現毒
7開機的確比較快D, 同埋順D, 改善VISTA唔少唔順既位同BUG
但VISTA自SP1開始絕對好用...
UAC其實設計得太嚴姐, 同埋VISTA本身對檔案、系統保護都嚴謹, 改善左好多安全問題, 但就麻煩左用家
熄機UAC就冇事
7只係冇咁煩其實

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-14 21:20 發表

因為
Win 7的Win NT 6.1 (Vista係NT 6.0)
比Win XP的Win NT 5.1 (Win 2K係NT 5.0), 改得仲少
講真, 7只係vista sp2的marketing板咁濟
不過對XP兼容好左, 呢樣抵讚

引用:
原帖由 tszkin2004 於 2011-9-15 17:26 發表

講真, 7只係vista sp2的marketing板咁濟
不過對XP兼容好左, 呢樣抵讚
, just another diff, Vista has Windows Mail, but 7 need to install Live Mail...

引用:
原帖由 tszkin2004 於 2011-9-15 17:23 發表
我本身用左4年VISTA, 我絕對敢講Vista係好用同穩陣
係我最近先因為要行套軟件轉左7
用XP, 我唔使6個月就要洗機, 一上下大陸網, 就會被迫裝埋晒D插件, 好快就玩完
RAM果到又好易藍畫面
VISTA好穩定, 我連防毒都唔裝,  ...
vista SP2 very good  我都用緊,不過要3G RAM以上
Loli退散,御姐無敵

有冇人唸住用NETBOOK 玩?
不過係咪未有DRIVER? Windows 自己冇?

今日先有時間搞 WINDOWS 8
Windows 8 新功能
拆解 CD 結構
會有新PREINSTALL FUNCTIONS
暫時未TEST

另外多咗 FILE HISTORY FUNCTIONS
駁EXT.DRIVE 做FILE BACKUP
其他FUNCTION 仲TEST
一陣試埋JOIN DOMAIN