[硬件] [開箱文] 睿智Audio-GD DAC NFB-12

[開箱文] 睿智Audio-GD DAC NFB-12

開箱圖

月初訂,28/10 星期五收到貨

內裡包括,由左至右:

(1) USB 線  ,  (2) 香港三腳火牛 Cable ,  (3) NFB-12  , (4) 光纖線 (白色)

以下為基本數據:

● NFB 大約重 2KG , Size: Width 159mm, height 42mm and depth 225mm.

● INPUT:USB 2.0 , Coaxial , 光纖

● OUTPUT: RCA

● 晶片是 WM8741 ,能支持到 24Bit/192KHz 輸入 (如果用 USB 的話只有 24Bit/96KHz)

面版,由左至右:

●  耳機洞

●  輸出由耳機輸出 "或" 背後 DAC 輸出,只能其一。
HP ( 耳機出聲 )
Variable ( 背後 DAC 出聲 , 可以在 DAC 出調節輸出大小)
Fixed (背後 DAC 出聲 , 固定音量輸出)

●  Gain

這個主要是「耳擴」的增益功能
" L " = (0DB)︳" H" = (+12DB)

耳擴功率:

3500mW/25 ohm
1800mW/50 ohm
900mW/100 ohm
300mW/300 ohm
150mW/600 ohm

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

使用後感:

●  個 DAC 幾重下,機身上有兩個不討好的地方

(1) 部 DAC 的釘腳只用四粒圓圓地的薄軟膠.. 好流,我覺得日本城十幾蚊果 D 重好少少..

(2) DAC 機身幾長下,插完條火牛 Cable 後就更加長,如果個插入位是有預位比你凹入去就好了。 計劃放在桌上既可能會因為佢而要執執位..

看到外面有評價說開了一般時間後很熱的問題,但我手上這隻並不覺得真的很熱,不過會有小小微溫。要形容的話,比 USB Harddisk 長開時涼好多..

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

●  我的配置:

好了,到了最重要時間 XD  , 我的配置是這樣:

之前: PC on-board -> 3.5 -> Altec Lansing FX 6021 (有headphone Output) -> Speaker "或" Beyerdynamic DT 880

現在: USB -> NFB-12 -> (HP Mode) -> DT-880  "或" (Variable Mode) -> FX 6021 Speaker

聽歌軟件:Foobar2000  (用 WASPAI 設定 24bits Output , 沒有用其他 DPS)

檔案格式:無損 FLAC

●  感想:

其實以我的配置是 on-board,會有改善是肯定的,而且 USB 音源又減低了來自底板的雜訊同電流影響可能..

首先是用 Speaker

轉用 NFB-12 後比較明顯既係 6021 左右兩邊 speaker 出既 Brass 重左,分析力也有點點改善。

認真,我覺得 speaker 在聽歌這邊的驚喜不算大,某程度上可能是 6021 的界限或我房空太少無法試更大功率的輸出也不定..

之後也有開 WOW 玩下 Game,反而在這邊我覺得 NPC 既 Voice 既 echo 同空間感有唔同左..

試時我在增益功能「Gain」是使用 "L" ,Volume 拉到 3 點鐘左右先同 on-board 時般大聲 (6021 volume 我開 2 格)。如果轉用 "H",Volume 去到 10 點左右就 OK

另外, 我 on-board 前係用 SE-200 PCI 的 , 因為現在沒有 PCI 槽關系所以 test 唔到乜野。但我覺得 SE-200 比 on-board 最大分別係輸出既聲力水充足而已,而且 SE-200 個 HP Output  

= = = = = = = = = = = = = = = =

之後是聽 DT-880

試前我先用舊方法,由 onboard -> 6021 (HP Out)-> DT-880 ..。坦白說,我認為 6021 是推不盡 880 ,就算夠大聲但有時會聽到有「拆」的感覺..

聽了幾首歌後就轉用 NFB-12 -> DT-880 的組合

試時在增益功能「Gain」是使用 "L",Volume 去到 1 點左右才夠聲 .. 。

感覺嘛.. 比 6021 (HP Out) 在明顯的是:

1) 用耳機聽,分析力的改善比 speaker 時更大,人聲同背景 detail 感大好多,聲音好實在..

2) 人聲方面,6021 (HP Out)  那邊聲音覺得比較燥,直接 NFB-12 輸出感覺暖了不少.. 。聽完後,我更覺 6012 本身的 HP Out 「弱雞」..

= = = = = = = = = = = = = = = =

之後,我將 Volume 調返細少少去到細聲點的 9 點鐘,再將「Gain」轉去 "H",試試她為高ohm 耳機而設的增益功能..

一試......

--
--
--
--
--
--
-- "唔那係嘛 !!!"

(聽日再打)

LM

引用:
原帖由 小Ray 於 1-11-2011 10:23 PM 發表
另外, 我 on-board 前係用 SE-200 PCI 的 , 因為現在沒有 PCI 槽關系所以 test 唔到乜野。但我覺得 SE-200 比 on-board 最大分別係輸出既聲力水充足而已,而且 SE-200 個 HP Output   
你指哩個?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-1 23:13 發表

你指哩個?

冇得選擇下, 唯有當佢咁用啦, 唔係插邊

我以前都帶個 DT-880 去個 friend 度聽另一個 SE-200 既組合

SE-200 -> Monster RCA -> 清華 耳擴 -> DT-880

嚇一跳, 感覺係冇乜料到咁, 要開到好大 volume 先夠聲

引用:
原帖由 小Ray 於 1-11-2011 11:28 PM 發表

冇得選擇下, 唯有當佢咁用啦, 唔係插邊

我以前都帶個 DT-880 去個 friend 度聽另一個 SE-200 既組合

SE-200 -> Monster RCA -> 清華 耳擴 -> DT-880
嚇一跳, 感覺係冇乜料到咁, 要開到好大 volume 先夠 ...
哩種接法正路好多。
乜 880 阻抗咁高架咩?

睇黎部野, 都係名過於實.....

引用:
原帖由 sunyung 於 2-11-2011 10:50 AM 發表

睇黎部野, 都係名過於實.....
膳稿?

引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-2 11:16 發表

膳稿?
隔離台, 某個香港影音台, 都講到部野好神奇

引用:
原帖由 sunyung 於 2-11-2011 11:42 AM 發表

咁..........反正佢地都信了。

我記得有個耳機勯有人講過話用 wmp 過歌去 d mp3 機度會好聲 d 咁。

引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-2 12:00 發表

咁..........反正佢地都信了。

我記得有個耳機勯有人講過話用 wmp 過歌去 d mp3 機度會好聲 d 咁。
個D真係傻.....

引用:
原帖由 sunyung 於 2011-11-2 11:42 發表

神奇與否就睇你現在咩 config , 同使用性質..
隻 NFB-12 只玩左陣同未煲, 而且我一玩 DAC + 耳擴就係這個, 評論係缺其他耳擴比較既經驗

但你問我如果 SE-200 同佢作二選一既, 我諗唔到理由要用 SE-200 落去 , 而且玩耳機有個耳擴係桌面用真係放便好多。

NFB-12 感覺人聲同分析力係有進步但未話好緊要, 而且我認為最有 value 係個耳擴部份, 第一次 tune 去 "H" 時個心真係跳左出來咁, 比用 speaker out 時驚喜大好很多

引用:
原帖由 小Ray 於 2-11-2011 12:45 PM 發表

神奇與否就睇你現在咩 config , 同使用性質..
隻 NFB-12 只玩左陣同未煲, 而且我一玩 DAC + 耳擴就係這個, 評論係缺其他耳擴比較既經驗

但你問我如果 SE-200 同佢作二選一既, 我諗唔到理由要用 SE-200 落去   ...
我覺得由 SE-200 → Coaxial → NFB-12 → (HP Mode) → DT-880 應該就最好,
但你冇 PCI 就真係.........

咁你塊底板有冇光纖出?

引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-2 13:03 發表

我覺得由 SE-200 → Coaxial → NFB-12 → (HP Mode) → DT-880 應該就最好,
但你冇 PCI 就真係.........

咁你塊底板有冇光纖出?
有, 不過咁搞要買過條長 D 既光纖線, 因為我部電腦係放係廳再拉線入房的, 其實我塊板重有Coaxial  

所以懶懶地用 USB

就算有 PCI 我都未必諗 SE-200 , 我現在用 A-04 係用 Micro-AXT 板, SE-200 + ATI 5850 (2slot) 齊插既話就會有 sunyung 頭痛既問題

引用:
原帖由 小Ray 於 2-11-2011 01:47 PM 發表

有, 不過咁搞要買過條長 D 既光纖線, 因為我部電腦係放係廳再拉線入房的, 其實我塊板重有Coaxial  

所以懶懶地用 USB

就算有 PCI 我都未必諗 SE-200 , 我現在用 A-04 係用 Micro-AXT 板, SE-200 + ATI 585 ...
咁我真係要求神拜佛我塊底板唔好壞。

引用:
原帖由 小Ray 於 2011-11-2 13:47 發表

所以懶懶地用 USB

就算有 PCI 我都未必諗 SE-200 , 我現在用 A-04 係用 Micro-AXT 板, SE-200 + ATI 585 ...

我岩岩都執左部二手TP60 玩下