[業界消息] Cedar Trail M

Cedar Trail M

http://www.tomshardware.com/news ... -trail-m,14129.html
引用:
Asus and Acer will be the only two Cedar Trail-M customers, the publication stated.

d 人買舊款機都唔想要netbook
得番兩間好正常

引用:
原帖由 XT 於 2011-12-2 00:25 發表
d 人買舊款機都唔想要netbook
得番兩間好正常
但係估唔到咁快係desktop / notebook market消失

無左Atom (Cedar Trail)有咩來代替?
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 Henry 於 2011-12-2 00:57 發表
無左Atom (Cedar Trail)有咩來代替?
唔做
Samsung已經話唔做netbook

都話架啦, 一係推落tablet / 手機

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-12-2 00:47 發表

但係估唔到咁快係desktop / notebook market消失
因為真係慢到無朋友
你叫而家啲人接受番P!!!最快果粒既速度
點接受 ... 裝番XP都唔掂啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-12-2 01:05 發表

唔做
Samsung已經話唔做netbook

都話架啦, 一係推落tablet / 手機
手機可能死得更慘.

Tablet,用i3 ULV好過啦.
除非走ARM果條線,無效能但超慳電.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-12-2 01:32 發表

手機可能死得更慘.

Tablet,用i3 ULV好過啦.
除非走ARM果條線,無效能但超慳電.
你到而家都仲未理解點解Intel同AMD都特登整arch專做tablet/手機

1個arch多數只係scale到10倍power consumption
SB / IVB係10-100W

Bonnell係0.5-5W
Bobcat係1-10W

你點壓SB, 都壓唔到sub 5W出來
人地ARM chip full load先5W
你idle都5W, 玩鬼

真係咁把炮壓落去就得, 就唔駛要咁多arch啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-12-2 01:40 發表

你到而家都仲未理解點解Intel同AMD都特登整arch專做tablet/手機

1個arch多數只係scale到10倍power consumption
SB / IVB係10-100W

Bonnell係0.5-5W
Bobcat係1-10W

你點壓SB, 都壓唔到sub 5W出來
人地ARM chip fu ...
就算唔係直接使用都要整粒有番咁上下效能既野出來,唔係點可以凌駕於ARM突圍而出……
Bobcat都算一個Feasible既方案,效能唔算太差。但Atom係唔係都可以借鏡下SB/IB個效能呢?(當然唔係直用)

而且Asus都造過i5 Tablet,當NB用卓卓有餘。(而家變左Ultrabook)

引用:
原帖由 Henry 於 2011-12-2 03:37 發表

就算唔係直接使用都要整粒有番咁上下效能既野出來,唔係點可以凌駕於ARM突圍而出……
Bobcat都算一個Feasible既方案,效能唔算太差。但Atom係唔係都可以借鏡下SB/IB個效能呢?(當然唔係直用)

而且Asus都造過i5 Tablet,當 ...
Go out-of-order

其實要增加效能, 同減少功耗, 有幾個方法

1. out-of-order, AMD同ARM新野都係OoO, Intel都就快轉OoO
2. 加快導入新製程, Intel都一樣做緊
3. 減少不必要的transisitor, 例如bobcat係無3d now!的, 當然最好連fpu都streamline
4. 用power gating, 無記錯bonnell同bobcat都唔係完整的
5. 有可能low-end notebook / netbook同handset / tablet整唔同的chips

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-12-2 07:03 發表
其實要增加效能, 同減少功耗, 有幾個方法

1. out-of-order, AMD同ARM新野都係OoO, Intel都就快轉OoO
2. 加快導入新製程, Intel都一樣做緊
3. 減少不必要的transisitor, 例如bobcat係無3d now!的, 當然最好連fpu都st ...
睇下Intel將來個Haswell有咩搞作..... (無記錯應該會代替現有Atom架構,可能有相關Derivative)
Atom咁多代都無將OoO放落去,都唔知搞咩.

Handset/Tablet同NB/Netbook唔同Chips應該就梗,始終耗電要求唔同.
(根據你之前所講既Power scale)

引用:
原帖由 Henry 於 2011-12-2 07:49 發表

睇下Intel將來個Haswell有咩搞作..... (無記錯應該會代替現有Atom架構,可能有相關Derivative)
Atom咁多代都無將OoO放落去,都唔知搞咩.

Handset/Tablet同NB/Netbook唔同Chips應該就梗,始終耗電 ...
Not Haswell-related

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011/12/2 00:23 發表
http://www.tomshardware.com/news ... n2800-cedar-trail-m,14129.html

好正常
當 Pentium B940 (Sandy Bridge based) 都賣到 $3.5K (唔計重量大小)
要輕薄機 有 AMD E-450 $ 4.5k 有 14" Core i3 / CULV
做咩要買你 Atom 呢d 垃圾
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 Henry 於 2011/12/2 03:37 發表

而且Asus都造過i5 Tablet,當 ...
Intel 唔係原本想出 Atom 新版 行 Out of Order 既咩
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴