[電子電玩] [East India Company] Trading x 海戰 game 一玩

[East India Company] Trading x 海戰 game 一玩

其實評價只屬一般
只係因為 玩大航海時代 個種癮, 但係有種無力感
前日係灣電見到呢隻舊 game 又係玩航海時代 就買回來
(其實 貴.......舊game 唔少同期都賣到 $150 ... )

開 game 入到去 Menu

策略畫面

海盜出沒熱門地點既 "加那利" 同 維德角
我d 船隊係後期成日比d 荷蘭佬打

南非

中東, 好少港,  都係大航海好d

由於隻 game 開宗明義係 講 東印度公司
所以版圖最遠去到印度同惦到東南亞少少

1. 沒有 北美/加勒比/南美 (就算係當年都係西班牙獨佔的 )
2. 東南亞只去到 "亞齊"
3. 沒有東亞

因為 大航海時代 Online 個人喜好, 今次又係選左 英國 () 起步
其實邊一個國起步影響不大, 因為資金都係有限

玩 策略game , 不嬲都係 開頭窮住先,
因為只有小船, 中型船要錢開發 "Unlock"
用住d 小船先跑近港貿易

相對於大航海時代 Online 可以去其他國家(對手) 貿易, EIC 係唔得
只可以去中立港口做 trading

最近既港口 應該係 "卡薩布蘭卡" 同加那利群島既  "拉爾柏爾瑪斯" (大航海內既名) 吧?

中後期 成日比人打劫
死人荷蘭佬成日打劫我d Spice 船隊

圖為 圍毆葡萄牙

大飛呀

起船都補唔翻 營運

P.S. : 有趣既係 法國佬 一路都同我好 friend 唔知點解

係西班牙同荷蘭成日打我
西班牙比我收左佢皮 , 我霸晒維德角 , St. Helen 同 開普
佢無位補給

荷蘭佬真係無錯, 係海盜之家

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

Pro :
大航海

Con :
海戰佢整到 3D 但係真係好晒料......一隊船打一隊船
應該可以有支援 加入第二隊呀 之類
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

麻麻地o者...

[local]25[/local]
[local]24[/local]

海戰game.. 真係冇一隻比得上佢..
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

ll個隻咩來

btw,dom又係有英國情意結
我玩大航海同玩左幾廿次既nf都係揀英國

引用:
原帖由 toby 於 2012-2-9 09:12 發表
ll個隻咩來

empire total war

引用:
原帖由 leyland1989 於 2012-2-9 09:15 發表

empire total war
好x難控制咁嫁喎

引用:
原帖由 leyland1989 於 2012/2/9 06:57 發表
麻麻地o者...
[local]25[/local]
[local]24[/local]
海戰game.. 真係冇一隻比得上佢. ...
正喎
有無大飛 , 中飛
有既話  我收藏一下 又整到 阿拉伯搶劫船隊
鬼叫大航海時代Online .....d 飛飛 比高速 Clipper 收晒皮
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 toby 於 2012/2/9 09:12 發表
ll個隻咩來

我大航海 Online 開頭係荷蘭
不過太多 bot 佬 + 海盜 , 唔鍾意之後叛左去英國
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2012-2-9 12:52 發表

正喎
有無大飛 , 中飛
有既話  我收藏一下 又整到 阿拉伯搶劫船隊
鬼叫大航海時代Online .....d 飛飛 比高速 Clipper 收晒皮
有大飛.. 不過好垃圾.. 同埋得土耳其可以用...
隻game 開2級戰列基本上已經可以打低5隻大飛

引用:
原帖由 leyland1989 於 2012/2/9 12:54 發表

有大飛.. 不過好垃圾.. 同埋得土耳其可以用...
隻game 開2級戰列基本上已經可以打低5隻大飛
戰列都打唔贏大飛 真係唔好叫戰船
天然系長髮眼鏡娘 最高