[軟件] Windows 8 Consumer Preview ISO images

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-3-1 18:28 發表

Windows 2000 呢
NT 系列基本上每一個都唔差

Vista 係衰反應慢同delay太多 , 本質上都唔算差 ... 對比XP個介面其實更好用

8 , 佢個新Windows Explore 都可以既 ... 但個Metro 真係極度討厭

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-3-1 18:30 發表
Desktop 都冇咗左下角開始、傳統介面啲 window 變晒方角、server 都要用 Metro UI...
SERVER 呢下真係 O 晒

引用:
原帖由 hamu278 於 1/3/2012 06:30 PM 發表
Desktop 都冇咗左下角開始、傳統介面啲 window 變晒方角、server 都要用 Metro UI...
Desktop 個開始要指去最右下角hold 一陣就會彈個制出黎

但個Start 介面個人覺得完全唔太夾滑鼠使用
Hi~

引用:
原帖由 刺青 於 2012-3-1 19:41 發表

Desktop 個開始要指去最右下角hold 一陣就會彈個制出黎

但個Start 介面個人覺得完全唔太夾滑鼠使用
Touch panel.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-1 18:35 發表

Vista 係衰反應慢同delay太多 , 本質上都唔算差 ... 對比XP個介面其實更好用

8 , 佢個新Windows Explore 都可以既 ... 但個Metro 真係極度討厭 ...
vista時代我仲用緊部2.4Ghz 256MB Ram GE舊電腦 無得享受~

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-1 18:35 發表

8 , 佢個新Windows Explore 都可以既 ... 但個Metro 真係極度討厭 ...
佢改進既太少了, 唔值Win NT 6.2

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-3-1 18:28 發表

Windows 2000 呢
win 2k某程度上係server os...

我又唔係咁睇bor..
第一, MS 由智能手機, 到tablet, 再到desktop,
都係用番Metro UI, 更統一化, 同埋方便唔洗學

第二, 如果真係唔鐘意Metro UI, 好似話有得選擇用番傳統介面
咁有咩分別呢?

my used platform...
from MS-DOS to Win 7, except Win ME

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-3-2 15:28 發表
我又唔係咁睇bor..
第一, MS 由智能手機, 到tablet, 再到desktop,

第二, 如果真係唔鐘意Metro UI, 好似話有得選擇用番傳統介面
咁有咩分別呢? ...
我之前喺自己 facebook 都講過,原意係好事 + 可以理解,因為近一年平板電腦對 PC 市場嘅影響大家有眼見,所以 M$ 想攻平板市場係合理
但依家 Windows 8 係犧牲咗 PC 用戶去遷就平板
最簡單嘅例子,用 Metro UI 個 Start Screen 代替埋一直存在嘅 Start Menu,對用 Mouse 嘅 PC 用家嚟講完全係將簡單程序複雜化

我怕,M$ 會搞到 PC 市場因 UX 而流失,平板市場又因為唔夠人平而冇起息 (之前好似見到有個網話齎 OS 都十幾 GB… 我心諗,咁大放落平板?)
:)

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-3-2 15:28 發表
我又唔係咁睇bor..

咁有咩分別呢? ...
問題搵唔到邊到有得轉

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-2 17:54 發表

問題搵唔到邊到有得轉
今都我出手研究下了

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2012-3-2 20:45 發表

今都我出手研究下了
M$ 好似都無提過可以轉

引用:
原帖由 XT 於 2012-3-2 21:49 發表

M$ 好似都無提過可以轉
冇咩? 我聽D Podcast 講都話有得轉..
anyway, 唔知..