[軟件] kmplayer時代已過...

好少睇片… 裝個 K-Lite Codec 算
:)

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-3-22 18:55 發表
好少睇片… 裝個 K-Lite Codec 算
K-Lite以前試過,裝完有d問題,以後唔敢再裝佢。
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 22-3-2012 06:34 PM 發表
佢個codec已經開始舊...
睇某D新編碼方式GE片已經會爆格爆到9彩
有冇例子畀我試試?

引用:
原帖由 lorym 於 2012-3-22 19:08 發表

有冇例子畀我試試?
http://share.dmhy.org/topics/vie ... Hi10P_x264_AC3.html
呢個LO
我用舊一個VER個KMP未有EVR
爆晒格 早兩日個新版有EVR就唔知
仲有KMP播idv/sub字幕好唔掂
DL左MPC-HC泥去睇
不過呢 有D野係KPM做得好D(我個人認為)

我都正想問下有乜 player 好,
有個叫個 pot player 的掂嗎?

睇 RMVB, mp4, mkv 果D

引用:
原帖由 fish! 於 2012-3-22 19:19 發表

VLC, MPC-HC 都唔錯
不過RMVB好似要自己裝codec

我都想問下,E家用k-lite有時睇D四仔D色會有問題,明明粉紅色會出左紫紫地色咁...
vlc有咩好?
On her crocodile service
跟足神諭死期近  無語問天上國金  實戰理論不要信  燈火無量玩死人
人或加訕 心無疵兮

purecodec 使用中.,.,,.,..都系用kmplayer 嫁喎

引用:
原帖由 fish! 於 22-3-2012 07:19 PM 發表

我用緊。

這是一款由KMPlayer的原作者在跳槽到Daum公司後使用C++完全重寫的播放器。它基本上繼承了KMPlayer 方便的濾鏡以及外掛式的管理系統。同時簡化了內部的解碼器體系。
現在基本依靠 Bass 和 FFmpeg 系濾鏡解決播放問題。同時Potplayer還完成了KMPlayer無法實現的 DXVA硬件解碼以及多線程解碼功能。使您能更流暢的觀看高清影片。在相對小巧的體積下Potplayer實現了支持絕大多數視頻格式的功能。同時漢化版拋棄了以往 KMP 製作時追求大而全的模式而改以精簡的方式。Real 僅提供最基本的播放支持。使 Potplayer 成為真正的便攜播放器!

PotPlayer是韓國最大門戶網 Daum 公司為旗下TV吧/點播吧/實況吧量身打造的一款多媒體免費視頻播放器. 集點播,視屏收視,媒體分享,在線聊天為一體.內置 DXVA1/2 源生支持MPEG1/2(IDCT/MoComp),WMV2(MoComp),WMV3(IDCT/MoComp), VC1(IDCT/MoComp/VLD), H.264/AVC1(VLD) 硬件加速. 目前僅處於開發階段,各項功能正在不斷完善中...

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 22-3-2012 07:17 PM 發表

http://share.dmhy.org/topics/vie ... Hi10P_x264_AC3.html
呢個LO
DL左MP ...
哩段片我剛剛用 Potplayer 試過都好正常,
咁..........你不如轉用 Potplayer 啦。

引用:
原帖由 lorym 於 2012-3-22 20:08 發表

哩段片我剛剛用 Potplayer 試過都好正常,
咁..........你不如轉用 Potplayer 啦。
用MPC-HC都唔怕爆格

用開 K-Lite Mega Codec

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2012/3/22 19:17 發表

呢個LO
DL左MP ...
Hi10P 都唔係正規 Codec Format  
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

mpc同vlc都有用
但用vlc播DVD/VOB會有橫紋 ]

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 22/3/2012 07:17 PM 發表

http://share.dmhy.org/topics/view/243013_BDRIP_BD_GOSICK_-_-_01_1920x1080_Hi10P_x264_AC3.html
呢個LO
DL左MP ...
10bit 壓片要用新codec
Hi~