[電子電玩] PS4 / xbox 720 spec?

真係發表 demo 時可能變左另一set chip 呢

引用:
原帖由 Henry 於 2012-4-8 04:34 發表
CPU跑AI夠唔夠力架?
多thread
Cell果個CPUsingle thread performance都唔見得好
唔好唔記得, 2001年部xbox, Celeron 733MHz好好?

反而GF既產能頂唔頂到咁大既訂單 (係AMD的訂單以外的一個大數量),
同埋良率 (A8-3850係系列入面一粒比較高階的CPU, Celeron 733同Cell-6sp都唔係) 去唔去到目標?

引用:
原帖由 小Ray 於 2012-4-8 08:37 發表
真係發表 demo 時可能變左另一set chip 呢
應該確定左架啦, 只係呢個news係唔係真je

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-4-8 09:32 發表

多thread
Cell果個CPUsingle thread performance都唔見得好
唔好唔記得, 2001年部xbox, Celeron 733MHz好好?

反而GF既產能頂唔頂到咁大既訂單 (係AMD的訂單以外的一個大數量),
同埋良率 (A8-3850係系列入面一 ...
Cell......
同以前P4一樣都係食電怪.

AI可能唔太多,但物理運算?
GF供應DIY同Server已經力不從心,重要玩Console.....
最怕到時發布左無機賣,果陣果兩間係到
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 Henry 於 2012-4-8 17:18 發表

Cell......
同以前P4一樣都係食電怪.

AI可能唔太多,但物理運算?
GF供應DIY同Server已經力不從心,重要玩Console.....
最怕到時發布左無機賣,果陣果兩間係到 ...
GPU做graphics,iGPU做physics

網上最近流傳一張 4 core + 4-way SMT + 80 MB eDRAM IBM Project D乜叉乜叉-B 既偽現場照片,請小心唔好上當。

引用:
原帖由 Puff 於 2012-4-10 23:02 發表
網上最近流傳一張 4 core + 4-way SMT + 80 MB eDRAM IBM Project D乜叉乜叉-B 既偽現場照片,請小心唔好上當。
Should be server product?

引用:
原帖由 XT 於 2012/4/7 12:51 發表

咁既taste分分鐘被收 _
Angry bird 高要求嗎? FB Game 係咪好 Q 靚 3D 畫面? ?
依家 PC Gaming 係沒落中 Console 為主 , 重有 Tablet / 平板/手機為主既 Causal Gamer 先係搵大錢既地方

Platform 大作 (如 Gears of War , GT ? 之類)唔 會無左,  XBOX360 當年用 X1800 級顯卡
都出到 咁既畫面 , 同一model X1800 既話 , 依家打 PC Game 係完全唔夠打

原意 我都估 Next Gen Console 會落 HD7700 或者 HD7800
但係 $ony 同 M$ 對 GCN 無興趣 , 對 Faildozer ( Server 向設計) say no 寧願要 Llano
我唔覺得佢地選錯野

Tried and true design , lower TDP + acceptable performance
同埋 本身 Console Game 開發做法唔同 PC  Game
你睇下隻 BF3 整到話 AAA大作 DX10 / DX11 ONLY , 整到一 pet bug 又多 又唔balance 唔好玩

天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-4-11 07:26 發表

Should be server product?
No. That's well-photoshoped.

XBOX 720 ?!

http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=163948
4Core 16Thread ?!?!?!?!

4Core
1Core w/4Thread
TurboCore up to 3.2GHz
80MB eDRAM (nice )
HD7000 class graphic ( probably HD7800 or above)

WTF BBQ LMAO ???

天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴