[相機攝影] [忽然利器]RX-100

[忽然利器]RX-100

http://www.engadget.com/photos/s ... dsc-rx100-hands-on/

1" Sensor, F1.8大光圈菜
敗筆係30mm起跳

若果28mm/24mm我即敗

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-6 13:36 發表
http://www.engadget.com/photos/s ... dsc-rx100-hands-on/

1" Sensor, F1.8大光圈菜
敗筆係30mm起跳

若果28mm/24mm我即敗
http://www.dpreview.com/news/201 ... arge-sensor-compact
It is 28mm.

how much?

US650

引用:
原帖由 micmicll 於 2012-6-6 14:16 發表

http://www.dpreview.com/news/201 ... arge-sensor-compact
It is 28mm.
3:2 28-100
4:3 30-108
16:9 29-105
1:1 36-127

總共四款
呢部神器,菜司參與程度好大,成部機設計好歐洲,雖則殺唔到Canon G1X,但XZ-1, LX-5, X-10已經被秒殺,連口袋機S100亦即時敗陣
呢部試金石將會係Cybershot重要戰線,alpha team亦有參與,可以話集Sony自身所有影像部門同菜司o既結晶

Sony影像部門仲有彈藥八月出街,只怕大家銀包唔夠深

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-6 22:32 發表

總共四款
呢部神器,菜司參與程度好大,成部機設計好歐洲,雖則殺唔到Canon G1X,但XZ-1, LX-5, X-10已經被秒殺,連口袋機S100亦即時敗陣
呢部試金石將會係Cybershot重要戰線,a ...
SONY自從轉左CEO之後,就黎左個大整合,據聞話以後會將sony唔同部門o既技術整合返,唔會再繼續玩山頭制,好似話會整合搞個數碼影像部,將相機發展都歸入埋核心業務

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-6 23:18 發表

SONY自從轉左CEO之後,就黎左個大整合,據聞話以後會將sony唔同部門o既技術整合返,唔會再繼續玩山頭制,好似話會整合搞個數碼影像部,將相機發展都歸入埋核心業務 ...
呢部野R&D早過新CEO上場...
月中有得賣,你諗下佢個倉而家有幾多貨?
菜個logo咁大,菜又花左幾多時間QC?

Nikon 1可以收皮,form factor細過你,但resolution好過你,zoom range好玩過你,光圈大過你...點算

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-6 23:25 發表

Nikon 1可以收皮,form factor細過你,但resolution好過你,zoom range好玩過你,光圈大過你...點算 ...
Nikon 1個人氣日本幾高下,工業設計個價值好多時同人氣成反比,sony做得越好,越未必有人買佢

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-6 23:56 發表

Nikon 1個人氣日本幾高下,工業設計個價值好多時同人氣成反比,sony做得越好,越未必有人買佢
NEX o係歐美賣到開巷,亞洲市場都係..Nikon 1開賣後,Nikon好快就要劈價散貨

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-7 00:02 發表

NEX o係歐美賣到開巷,亞洲市場都係..Nikon 1開賣後,Nikon好快就要劈價散貨
NEX,成日都見到成班人起勢咁插

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-7 00:06 發表

鏡係大碌,但sensor大過你,玩舊鏡又方便過你...

NEX係炒起全球舊鏡二手市場

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-7 00:02 發表

Nikon 1系, 點谷都失救, 狂散貨....
但係真係唔好睇少名牌效應, 聽講D劈價貨量咁大都去哂, 可能失敗的N系産品好賣過Ricoh旗艦甘話

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-7 00:06 發表

NEX7插D乜?

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-6 22:32 發表

總共四款
呢部試金石將會係Cybershot重要戰線,a ...
30起跳真係有那過, 但呢部試金石睇黎真係唔講得笑
一巴巴車埋Nikon 1/G1x/S100果樹 (超多鬼想買呢幾部...)

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-6 23:25 發表

Nikon 1可以收皮,form factor細過你,但resolution好過你,zoom range好玩過你,光圈大過你...點算 ...

印象中,過往雖然好多DC/DV用菜鏡,但好似甚少放ZEISS logo…………