[軟件] 如果吹部server轉得linux

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:33 發表

吹部有行eAccelerator , CACHE 落RAM DISK先有咁快
我個 fd 部機雖然唔係行 eAccelerator,但係行 XCache,咪又係有 RAM 剩
唔放心可以喺外國租返個平價 VPS 玩吓,US$10 以下有交易啦
:)

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:34 發表

mysql set到好細食?
yes, disable 咗 innodb 可以細食好多

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:40 發表

yes, disable 咗 innodb 可以細食好多
QC要求行InnoDB

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:39 發表

我個 fd 部機雖然唔係行 eAccelerator,但係行 XCache,咪又係有 RAM 剩
唔放心可以喺外國租返個平價 VPS 玩吓,US$10 以下有交易啦
APC , XCache , eAccelerator 其實邊隻好d
我之前研究就eAccelerator快少少 , 但班友已經散晒band

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:33 發表

吹部有行eAccelerator , CACHE 落RAM DISK先有咁快
VPS都可以行eAccelerator
d cache又唔係真係好大
其實夠用
我以前用Pentium II同Celeron 500HMz黎行論壇都係咁啦

提外話,我部新web server將會轉APC,因為eAccelerator唔支援PHP 5.4

引用:
原帖由 YCST 於 2012-6-17 18:41 發表

VPS都可以行eAccelerator
d cache又唔係真係好大
其實夠用
我以前用Pentium II同Celeron 500HMz黎行論壇都係咁啦

提外話,我部新web server將會轉APC,因為eAccelerator唔支援PHP 5.4 ...
咁大件事

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:40 發表

QC要求行InnoDB
ok, #31 講嗰部機係冇 disable 的
講多無謂,自己試過就最實際

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:43 發表

ok, #31 講嗰部機係冇 disable 的
講多無謂,自己試過就最實際
詳細都係要佢自己考慮了

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:42 發表

咁大件事
死守 PHP5.3 囉
不過有樣嘢好煩,CentOS default 嗰啲 source 嘅 PHP 版本好舊,要我自己 compile

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:45 發表

死守 PHP5.3 囉
不過有樣嘢好煩,CentOS default 嗰啲 source 嘅 PHP 版本好舊,要我自己 compile
我自己home server 轉鬼o左用 ubuntu

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:45 發表

詳細都係要佢自己考慮了
有錢放到 DC 當然好,冇錢咪 VPS
再唔係,如果想有彈性,咪 EC2 (不過我唔知個價點玩法 )  

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:45 發表

死守 PHP5.3 囉
我都係自己compile
可以optimize下都好呀

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:46 發表

有錢放到 DC 當然好,冇錢咪 VPS
再唔係,如果想有彈性,咪 EC2 (不過我唔知個價點玩法 )  
ec2斷鐘計喎

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:46 發表

我自己home server 轉鬼o左用 ubuntu
我同人合租嗰部 VPS,原本想用其他 OS 的
但因為 Web Control Panel (cPanel, DirectAdmin 嗰類) 剩係 support CentOS,仲要係 CentOS 5

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:47 發表

ec2斷鐘計喎
之前話可以免費玩一年,你可以試吓
http://blog.soft.idv.tw/?p=824