[軟件] 如果吹部server轉得linux

不如比粒 x2 4800+ 你插 ...

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-6-17 15:22 發表

唔係65nm唔夠呢粒慳電
我呢粒係65nm
得粒4600+ x2 係90nm

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-6-17 15:33 發表

咁又唔錯wor
之前同人出新機 , 幫人掃走部舊機而來的

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-6-17 16:08 發表

lock低max clock就正
睇你想點玩 , 你開NCQ default clock rate 都ok
就算max 2.5Ghz 你都可以減電壓黎行

btw ... 其實我想放粒野又好似無人要je

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-6-17 16:27 發表

1.8-2.0GHz已經好足夠
係backup果段時間行full speed比較好
平時NCQ拉到落800Mhz非常足夠

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-6-17 16:29 發表

可能要搵錶度住, 搬上DC人地會計你power consumption
可以下試1.1v~1.15v

引用:
原帖由 YCST 於 2012-6-17 17:42 發表
搬呢部野上DC,不如申請個VPS算啦~
desktop機箱放上DC唔係咁適合
其實用BB100都ok呀
佢買1u case黎用
同埋VPS個價同1u差唔多

引用:
原帖由 YCST 於 2012-6-17 17:50 發表

1U case都唔平,同埋啱唔啱安desktop底板又另一個問題
如果用既空間唔多(例如幾GB-20GB左右),我諗VPS會平過放部真機上DC好多
值得深究

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:07 發表

個價絕對唔係差唔多!
1U Case 平極都三位數字啦

DC 月租又唔係平
如果好啲嘅 DC,我見個價 1U 至少都 $800
我識一間 cheap 雞少少嘅 DC,就 $380 (2U) ...
我個價又out o左啦

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:17 發表

可能會平過 $800 嘅,不過唔差得遠,總之每個月幾百都唔係平
http://www.scicube.com/vds_plan.php

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:26 發表

要平啲實有
記憶體        512MB

引用:
原帖由 YCST 於 2012-6-17 18:28 發表

其實吹部而家既人流
512MB夠哂有突
引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:31 發表

VPS 啲 RAM 係咁...
不過我有個 fd 部 VPS 都係 512MB,咪又係放到幾百人上
吹部有行eAccelerator , CACHE 落RAM DISK先有咁快

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:33 發表

講多句,我自己同其他人合租緊外國 VPS,512MB (1024MB Burst RAM) 的
有個 friend 個網個個月幾十 GB 流量,結果我依家 check server status,都只係用咗 105MB RAM
只要 optimization 做得好,唔成問題 ...
mysql set到好細食?

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:40 發表

yes, disable 咗 innodb 可以細食好多
QC要求行InnoDB

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:39 發表

我個 fd 部機雖然唔係行 eAccelerator,但係行 XCache,咪又係有 RAM 剩
唔放心可以喺外國租返個平價 VPS 玩吓,US$10 以下有交易啦
APC , XCache , eAccelerator 其實邊隻好d
我之前研究就eAccelerator快少少 , 但班友已經散晒band