[軟件] 如果吹部server轉得linux

搬呢部野上DC,不如申請個VPS算啦~
desktop機箱放上DC唔係咁適合
其實用BB100都ok呀

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 17:44 發表

佢買1u case黎用
同埋VPS個價同1u差唔多
1U case都唔平,同埋啱唔啱安desktop底板又另一個問題
如果用既空間唔多(例如幾GB-20GB左右),我諗VPS會平過放部真機上DC好多

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:14 發表
我個價又out o左啦
近兩年DC加價加得好勁

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:27 發表

記憶體        512MB
其實吹部而家既人流
512MB夠哂有突

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:33 發表

吹部有行eAccelerator , CACHE 落RAM DISK先有咁快
VPS都可以行eAccelerator
d cache又唔係真係好大
其實夠用
我以前用Pentium II同Celeron 500HMz黎行論壇都係咁啦

提外話,我部新web server將會轉APC,因為eAccelerator唔支援PHP 5.4

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:45 發表

死守 PHP5.3 囉
不過有樣嘢好煩,CentOS default 嗰啲 source 嘅 PHP 版本好舊,要我自己 compile
我都係自己compile
可以optimize下都好呀

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-6-17 18:49 發表

我同人合租嗰部 VPS,原本想用其他 OS 的
但因為 Web Control Panel (cPanel, DirectAdmin 嗰類) 剩係 support CentOS,仲要係 CentOS 5
剩係行吹部可以揀d唔包control panel果d
可以又慳d

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-17 18:54 發表

有陣時唔鐘意VPS既原因就係佢太多限制
所以計返最好都係host部機係屋企