[相機攝影] 2500元到有咩好相機

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-6 19:42 發表
影星..買部nex la..
我有好多星星相都用nex影的..
推到幾高iso wor
不過out of budget

引用:
原帖由 ccw 於 2012/7/5 23:11 發表

E-PL2 Brand New ~$2700......no need 2nd hand la
http://www.price.com.hk/product.php?p=123957
NEX 3 NR is better than OM
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012/7/6 20:58 發表

推到幾高iso wor
認真
寧願買部二手 NEX 3 / NEX C3  (APS-C)
都唔諗 DC 仔/ Micro 3/4
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-7-6 21:19 發表

認真
寧願買部二手 NEX 3 / NEX C3  (APS-C)
都唔諗 DC 仔/ Micro 3/4
無aps-c 以上,
點夠感光AR
doo..m = =

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-7-6 20:58 發表

推到幾高iso wor
呢張iso3200 30s f/2.8
二手nex5 2k都唔駛...我之前放過部nex3..好似1.5k左右

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-7 13:35 發表

呢張iso3200 30s f/2.8
二手nex5 2k都唔駛...我之前放過部nex3..好似1.5k左右
乜二手nex5咁平

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-7 13:39 發表

乜二手nex5咁平
yes..半年前我買左部都係呢個價..我果時放部nex3 放得1600..

我都話nex ga 啦 吾信我

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-7 15:41 發表

yes..半年前我買左部都係呢個價..我果時放部nex3 放得1600..
個價同a200 a300 a350呢d有得比下
a550都成2500蚊,估唔到nex5同3會平到咁

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-7 18:02 發表

個價同a200 a300 a350呢d有得比下
a550都成2500蚊,估唔到nex5同3會平到咁
a550都係好機一部, 但舊左d.. 果時我買過部a35玩下, 3.3K左右, 放返出去又3.5K
不過講真要影星.. 睇你想影銀河定DSO (即係M31果d..) ..如果影DSO.. 最好買返部canon改機..至少500D以上加改機..大概3.5K-4K.. 加支50/1.8 可以影好多野.. 但要買埋個追星儀..最平2K左右..

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-7 19:18 發表

a550都係好機一部, 但舊左d.. 果時我買過部a35玩下, 3.3K左右, 放返出去又3.5K
不過講真要影星.. 睇你想影銀河定DSO (即係M31果d..) ..如果影DSO.. 最好買返部canon改機..至少500D以上加改機..大概3.5K-4K.. 加支5 ...
衣家唔洗改機,直接買部60da
其實其他牌子改唔到機???

a550,塊cmos冇記錯係同NEX 5同一塊黎,舊係舊,不過機能上都仲同衣家d新機有得打下,應該話d所謂大廠成日更新都慢慢黎,慢慢賺人錢

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-7 19:50 發表

衣家唔洗改機,直接買部60da
其實其他牌子改唔到機???

a550,塊cmos冇記錯係同NEX 5同一塊黎,舊係舊,不過機能上都仲同衣家d新機有得打下,應該話d所謂大廠成日更新都慢慢黎,慢慢賺人錢 ...
改機好..60da貴勁多..但效果一樣..改機都係1k左右..
a550個VF太細鳥..其他牌子..唔係話無得改..但好少人會咁做..出面可以改既只有canon..

引用:
原帖由 jackli 於 2012/7/7 08:27 發表

無aps-c 以上,
點夠感光AR
所以我咪叫佢買二手 NEX (APS-C) 都唔好晒錢買 DC 仔啦
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 符碌 於 2012/7/7 13:39 發表

乜二手nex5咁平
NEX-5 Kit ? 淨 body 下話
DCFever 見d人放2手 $3K+
天然系長髮眼鏡娘 最高

講真 $2500 買 DC 仔影星星又要有 B Mode / M Mode 買新機
真係晒氣...

二手 NEX 或者 DSLR 反而有希望, 質素+效果影出黎都會好過 Sensor 細一截既 DC
天然系長髮眼鏡娘 最高