[相機攝影] Canon Evil機

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-21 16:56 發表

咁點解要用你?
買部NEX,加個ef mount adapter,仲有峰值對焦玩

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:58 發表

canon dslr 改firmware都有既 ...
一買返黎就有同flash firmware先有係好唔同,唔洗煩

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-21 17:02 發表
Canon Nikon背負o既o野太多,唔似S/O咁輕身上路,可以瘋狂一o的
SONY背負d野唔少得過C N,衣家d相機同攝錄機鬼咁接近,對幾乎坐擁成個廣播攝錄市場o既SONY,要投放幾多功能落d平民野上面而又唔打到佢個專業攝錄市場,都係一件難事

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 17:03 發表

又要出 , 又驚打死自己既入門單反
佢自己出機好似SONY咁比多d誠意,咁仲洗乜驚打到自己d入門單反,到衣家650d粒晶片都仲係慢過SONY粒

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-21 17:07 發表

sony勝在..market share唔高..之前好少人用sony的..
應該要問km做乜搞得咁差,sony只係接km個客戶群,但專業攝錄,CANON連專業級都入唔到圍,反而SONY相機都叫出到d有返咁上下o既機

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 17:09 發表

所以佢將 XX0D 全面升級
九加一點十字留比 EVIL
XX00D 應該唔玩落去
唔可能,相位對焦同對比對焦係兩回事,除非佢向sony買dslt專利

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 17:13 發表

CANON 用部單反拍片
SONY 索性將自己既廣播級左cut右cut縮番落去
單反拍片完全唔得
SONY廣播級一粒電可以拍幾粒鐘,5D2完全比唔上

又要再貼返色影o個邊上年討論sony攝錄機個post,入面有埋panasonic攝錄機,5D2拍o既片o既截圖,就見到單反拍片完全唔得
http://forum.xitek.com/forum.php?mod=viewthread&tid=865272&extra=page%3D1&page=1&ordertype=1

post入面有條link,5d2根本唔得
http://philipbloom.net/2011/04/27/minishootout/

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-21 17:14 發表

但Sony單反拍片,一般可用性秒殺全場....
如果SONY將Q67 sensor放落單反,根本唔洗出類似foveon x3 o個d sensor,但到等佢下放,唔知十年後有冇

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-21 17:33 發表

佢只係要滿足一般消費者錄短片要求,唔需要好似Canon咁夾硬挑機
好多一般消費者完全唔知SONY o係攝錄技術有幾癲,mobile01見過唔少,好多淨係玩開相機o既人夠膽死話CANON專業攝錄機好過SONY,完全當SONY專業攝錄機係流o既

引用:
原帖由 dom 於 2012-7-21 21:35 發表

支鏡........好奇怪
怪o係邊

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-21 21:51 發表

nikon..pentax..samsung個無反應該都收..XDD
samsung d畫質仲差過nikon j..
好彩你係o係度講,你o係高登講實會成班shamesung打手走出黎話你係sony打手,之後再攞shamesung o既官網介紹黎話shamesung畫質幾好幾好,技術幾高幾高,仲高過sony

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 21:55 發表

samsung 用apsc都收? 話晒都仲有景深優勢喎
佢粒cmos粒圾黎,jpg演算法又唔掂

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 21:59 發表

:funny RAW 果陣時影到啲乜先
iso 800開始,雜訊已經同CCD機有得fight

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 22:05 發表

乜咁嚴重 唔怪得話係垃圾
iso 3200時,雜訊一樣同CCD機iso 3200有得fight
不過衣家佢個降噪磨noise磨得好鬼勁,令人以為好左

引用:
原帖由 siupy 於 2012-7-21 22:52 發表

Canon點會無SLT專利??
頂多係無勁既EVF
要同Sony買
佢個專利可以用o係數碼機?
佢反射d光係上OVF,唔係去對焦模組喎
而且一加半透鏡,部機就勢必做到同SONY DSLT差唔多大,咁整黎做乜