[軟件] Windows 8 賣大包,升級版$319 HKD

順帶一提, 本身用 32BIT 既 OS, 用個自動升級程式只會 DOWNLOAD 個 32BIT 俾你裝, 要裝 64BIT 就要先係部 64BIT 機買 (我唔肯定 32/64BIT 既 CDKEY 係咪通用)

我先係部 64BIT 既 WIN7 行果個 PROGRAM, 買左, 再係佢度整隻 BOOT MEDIA (手指), 記得前邊既設定係唔留任何 SETTING 同 FILE 先可以 CLEAN INSTALL

BIOS 度要開左 LEGACY USB 先有 USB BOOT, BOOT 起之後慢慢裝, 裝完入去用上面改 REGISTRY 果招黎登記, 就大概 OK 啦

雖然我用 SSD, 唔知點解當初裝果陣, 出左 WINDOWS 新果個 4 格標誌之後就定左係度好耐都冇郁, 食完飯過多陣先入到安裝畫面 XD 如果遇到同樣情況大家都係等啦, 始終咁多年玩電腦遇到呢 D 情況, 如果覺得佢唔係 HANG 左, 我就等佢夠半個鐘睇下有冇動靜 (HDD 有閃之類) 完全冇氣先 REBOOT...

引用:
原帖由 bebe2803 於 2012-11-2 00:31 發表
裝左, 而家最煩係 UI 度, 速成只見 5 字, 好在係 FIREFOX 等等其他地方, 會變返舊版, 如果唔係上網都冇癮啦 - -

如果整得走個 UI, 呢隻三百幾蚊既 OS 的確一流

P.S. 上面個 CLEAN INSTALL 改 REGISTRY 受用無窮, T ...
我裝左program可以直入傳統desktop, 但有o的介面仍然係metro, 例如右下連wifi果到.

METRO UI 其實用落都未至於太難適應, 只係速成度最大敗筆, 而要係 DESKTOP 用得比較方便, 就一定要記住 D HOTKEY, 好似 SEARCH 按 WIN+F , 如果真係學佢咁較移去右邊等佢走出黎, 死得啦. 關機一樣, 係 DESKTOP 按 CTRL+F4 算 Q 數, 好多 METRO UI 化既 PROGRAM 都一樣, 而家冇左右上既 X 鍵, 要 KO 佢地最快就係不斷 CTRL+F4... 唉

以前好似關機, 或 SEARCH 野, 係 VISTA / 7 一按 START 鍵立即用到, 而家搞到咁 Q 煩, 就連開個 WINDOWS UPDATE 都搞餐飽, DAMNIT....

有用Multi-Monitor更加爽死,係爽x死呀,x!

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-11-2 08:46 發表
有用Multi-Monitor更加爽死,係爽x死呀,x!
係喎 未見過個效果會係點架喎

今晚我都會試用手指裝 win8
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 XT 於 2012-11-2 08:54 發表

係喎 未見過個效果會係點架喎
http://www.engadget.com/2012/11/01/windows-8-upgrade-diary-3/

引用:
原帖由 bebe2803 於 2012-11-2 00:41 發表
順帶一提, 本身用 32BIT 既 OS, 用個自動升級程式只會 DOWNLOAD 個 32BIT 俾你裝, 要裝 64BIT 就要先係部 64BIT 機買 (我唔肯定 32/64BIT 既 CDKEY 係咪通用)

我先係部 64BIT 既 WIN7 行果個 PROGRAM, 買左, 再係佢 ...
唔係喎, 我係 XP 32bit home 去登記 + DL, 我都可以 DL 64bit win8 pro 喎

引用:
原帖由 pk1667 於 2012-11-3 18:51 發表

唔係喎, 我係 XP 32bit home 去登記 + DL, 我都可以 DL 64bit win8 pro 喎
其實同登記無關
有一個入KEY 既小幫手(email有LINK)

Steam Wishlist:
http://steamcommunity.com/profiles/76561198117003119/wishlist

請問點為 WIN8 裝 MEDIA CENTER, 我已經登記o左, 但係唔識裝

用 touch 真係唔錯

已搞掂蘿蔔頭

引用:
原帖由 pk1667 於 2012-11-6 21:23 發表
請問點為 WIN8 裝 MEDIA CENTER, 我已經登記o左, 但係唔識裝
無人知?

其實Winodws UI想用得舒服,MS一定要搞好Kinect去做input...........