[智能電話] 諾基亞向Android說不

連QC都轉左會就知咩事啦

尋日個post對佢仲有期望
今日就出新聞話繼續硬頸
成班粉絲/前粉絲幫你做新聞, 就係暗示想你出
唔出唔好出, 粉絲們真正地死心

Nokia/WP8最令人失望的係佢連d好多基本的功能都做唔好……
一句講哂,開始得太遲了,而家先叫users同佢玩逐步修正/改進……
Android/iOS都已經咁完善了,搵鬼陪你呀?

點解咁多人用Windows都唔用ubuntu?
你在Windows上面achieve到的,九成都可以在ubuntu上面做到,
問題係大部份人都唔會係geek,唔會想部機下下都有問題要自己搵/DIY solution;
電子野唔洗自己去煩,哩樣一直係M$ Windows唯一的強項。

好啦,去到WP,成件事竟然係掉返轉,你叫人點buy你?
真係見唔到班友有咩誠意去搞WP......

引用:
原帖由 ccw 於 2013-1-10 15:31 發表
Nokia/WP8最令人失望的係佢連d好多基本的功能都做唔好……
一句講哂,開始得太遲了,而家先叫users同佢玩逐步修正/改進……
Android/iOS都已經咁完善了,搵鬼陪你呀?

點解咁多人用Windows都唔用ubuntu?
你在Windows上面ach ...
分分鐘黎緊ubuntu 會多人用過wp

史上最強「8核手機」,真係勁過電腦!

衣家AMD A10一粒核都贏ARM 8核全開,仲發緊夢

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-1-10 15:21 發表
尋日個post對佢仲有期望
今日就出新聞話繼續硬頸
成班粉絲/前粉絲幫你做新聞, 就係暗示想你出
唔出唔好出, 粉絲們真正地死心
個個都只會睇個SPEC,只要賣得貴少少都唔會有人想買佢,D人只係把口UP下話想佢出啫,到時候同一SPEC賣貴其他牌子一兩千蚊咪又係冇人理佢

引用:
原帖由 fish! 於 2013-1-10 14:27 發表
賣番厠紙啦
老本行

淨係死出 垃圾格仔機 (Window Phone) 唔出 其他真係太可惜了
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 符碌 於 2013-1-10 17:00 發表

個個都只會睇個SPEC,只要賣得貴少少都唔會有人想買佢,D人只係把口UP下話想佢出啫,到時候同一SPEC賣貴其他牌子一兩千蚊咪又係冇人理佢
正解
餡其次,重點係價錢。

引用:
原帖由 符碌 於 2013-1-10 17:00 發表

我又想問,點解Xiaomi 2同620差唔多價,個spec又可以差咁遠?
大家都係搵vendor,幾乎無parts係自家,同一個價而RAM,CPU差天共地,
當小米2先$2500,莫講話普羅大眾,連我呢d geek都說服唔到自己去買620呢類WP機……

引用:
原帖由 ccw 於 2013-1-10 22:10 發表

我又想問,點解Xiaomi 2同620差唔多價,個spec又可以差咁遠?
大家都係搵vendor,幾乎無parts係自家,同一個價而RAM,CPU差天共地,
當小米2先$2500,莫講話普羅大眾,連我呢d geek都說服唔到自己去買620呢類WP機…… ...
小米2個價,其他大廠d an機用咩料,淨係粒cpu其他an機廠都比起620更搵笨,an咁鬼大食,呢個價位an機唔買小米2,其他機真係好難買得落手

引用:
原帖由 符碌 於 2013-1-10 22:19 發表

小米2個價,其他大廠d an機用咩料,淨係粒cpu其他an機廠都比起620更搵笨,an咁鬼大食,呢個價位an機唔買小米2,其他機真係好難買得落手
可能小米2個case好extreme,但事實就係有人做得到,而且人地先玩左幾年電話………
Nokia成日話有心有誠意翻身,可惜我見到的郤係一部部同價之下爛spec,software又連fundemental野都做唔好的所謂Lumia(當然後者MS好大責任)………

引用:
原帖由 ccw 於 2013-1-10 22:28 發表

可能小米2個case好extreme,但事實就係有人做得到,而且人地先玩左幾年電話………
Nokia成日話有心有誠意翻身,可惜我見到的郤係一部部同價之下爛spec,software又連fundemental野都做唔好的所謂Lumia(當然後者MS好大責任) ...
620同價位同其他廠an機比,算係咁了,有s4 cpu用

引用:
原帖由 符碌 於 2013-1-10 22:36 發表

620同價位同其他廠an機比,算係咁了,有s4 cpu用
Is it that hard to give a bit more RAM actually?
Or this is restricted by WP?

引用:
原帖由 ccw 於 2013-1-10 22:42 發表

Is it that hard to give a bit more RAM actually?
Or this is restricted by WP?
擺明刻意512mb,唔係820 920冇人買,820 920 1g ram,不過同價位an機好似唔少都係512 ram