[電子電玩] consoles...

consoles...

有種 feel 覺得兩家 consoles 都唔會再追逐當下超頂級規格... 成本其一
其次係佢地可能會向 consumer devices 既 model 發展... just like iDevices
1-2 year(s) a refresh. 以前就話要超頂級撐幾年,依家兩年換一次,主流都夠晒啦。
畢竟 consoles... 頂級畫質既代價係成本嘛,而佢地既目標卻係 mainstream living room。所以 PC gaming 好難瓜就係咁解。

按呢個思路睇,最近傳緊 xbox 得 cape verde 級數既 gpu (12 CU) 都唔覺得奇啦。
但最有趣既都係傳聞連 gpu memory subsystem 都有詳細既 "spec",其實睇真 D 咪就係 GCN + SRAM on-die.
哪,我感覺上認為可以直接當做未來 APU 既 prototype. 印象中唔知係邊度又睇過類似既野啦。

呢樣野 任記一早睇清楚
係D人追畫汁...

引用:
原帖由 lctang 於 2013-2-6 16:46 發表
呢樣野 任記一早睇清楚
係D人追畫汁...
老任問題係唔肯整easy mainstream kit,一啲game移植後未必行得到先煩
反而下代PS/XBox行番 X86 mainstream spec (開發機係,真機難講),由PC downscale都容易

引用:
原帖由 lctang 於 2013-2-6 16:46 發表
呢樣野 任記一早睇清楚
係D人追畫汁...
任記賣過期HW俾人由GameCube X到而家呢弊在。

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2013-2-6 17:48 發表

老任問題係唔肯整easy mainstream kit,一啲game移植後未必行得到先煩
反而下代PS/XBox行番 X86 mainstream spec (開發機係,真機難講),由PC downscale都容易
淨係第三廠殺手已經令任記console冇運行,其他野根本唔洗理。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-2-6 15:04 發表
有種 feel 覺得兩家 consoles 都唔會再追逐當下超頂級規格... 成本其一
其次係佢地可能會向 consumer devices 既 model 發展... just like iDevices
1-2 year(s) a refresh. 以前就話要超頂級撐幾年,依家兩年換一次,主 ...
1-2 years refresh你睇下啲game廠會唔會全部跳槽走?

引用:
原帖由 Aware 於 2013-2-6 17:54 發表

淨係第三廠殺手已經令任記console冇運行,其他野根本唔洗理。
support接近零,審查又煩,當然無運行啦

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2013-2-6 18:28 發表

support接近零,審查又煩,當然無運行啦
Wii最後果段時間幾個月冇Game出

引用:
原帖由 Aware 於 2013-2-6 20:14 發表

Wii最後果段時間幾個月冇Game出
因為出WiiU
不過依家真係少打, 連出willU 意欲都無

引用:
原帖由 lctang 於 2013-2-6 22:48 發表

因為出WiiU
不過依家真係少打, 連出willU 意欲都無
PS4會出,不過XBOX要諗下,我會玩既game一係multi-platform,一係PS only

Wii U用Radeon HD 4650~4670 (320 SP@ 550MHz)
大佬新PS/XBOX用HD 7XXX啦

引用:
原帖由 Aware 於 2013-2-6 23:36 發表
Wii U用Radeon 4650~4670 (320/400 SP@ 550MHz)
行1920x1080i

引用:
原帖由 lctang 於 2013-2-6 23:43 發表

行1920x1080i
仲要RAM行64bit DDR3 (12.8GB/s), 2GB RAM有1GB俾OS食咗,1GB Game同Graphic Shared。
就算有32MB eDRAM都冇春用啦

引用:
原帖由 Puff 於 2013-2-6 15:04 發表
1-2 year(s) a refresh. 以前就話要超頂級撐幾年,依家兩年換一次,主 ...
Shorten cycle

引用:
原帖由 Aware 於 2013-2-6 23:36 發表
Wii U用Radeon HD 4650~4670 (320/400 SP@ 550MHz)
初初真係以為用E6750,起碼食到DX11,而家原來係DX10.1