[相機攝影] 有無兄弟係用canon DSLR? 想問問廣角鏡

EF 14L II

回復 8# ivan15 的帖子

佢想影大景喎

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 22:52 發表
成2000USD..
講真,你支sigma 其實已經夠wide

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 22:58 發表
我都知..
不過無奶油車住成喼咁去
我而家影相多數都用支35定焦...cheap cheap 果支
用對腳黎zoom 咁反而對構圖會有進步

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 23:01 發表
其實本身支17-70 sigma係OK既..
最大問題係唔知去到九州時D花係開成點...
如果盛開... 當然用WIDE...全景為主...
如果已經謝謝地... 就係要marco.. 景得幾多就幾多..
兩手準備中... ...
你支70已經係大半支macro...
我真係覺得tele macro冇咩需要 (可能我係唔鍾意一朵一朵花咁影果種人

My most ideal gear = 1 lens : 35L + FF camera

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 23:14 發表
let me try @ Canon later
17-70 2.8又真係未必fit今次用途
小小白 + 支standard prime囉咁

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 23:22 發表
其實我懶到想17-70 就算...
不過又好似好浪費XD
你知唔知攞住2-3支鏡換黎換去係件幾咁麻煩既事

就算拎多過一支去,每日都係帶一支出街好

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 23:28 發表
我知..
基本上今轉九州係一個地方stay一日..
8日..其中五日JR暴走九州一圈..
所以我只會帶多一支去...
你呢個trip走得咁勁,真係輕便性行先
其實你呢個trip係咪影相為主 (同行d人都會一齊花好多時間影相)?