[軟件] Win 8 真低能之~~

引用:
其實都唔明你班win8仔有咩好吵,失敗既產品已成事實。
係商業角度而言,windows7已經足夠應付工作,而且好多公司用唔少錢來培訓員工上手個系統,個個係度講個UI介面樣,點解唔用vista?
第一,vista既資源分配上真係好差,而windows7個優化程度真係大幅提升左,即使一般人都明顯感受到。相比windows8優化,分別唔明顯,個種2-3%既提升唔好意思真係感受唔到。既然分別唔大,我仲咩要用我既時間搞埋呢種無聊既野,而且新野支援又唔完善,windows7呢家先係正正開始比軟件商普及性支援。
第二,時間vista出世個時間電腦配置唔高,4GB根本唔多人有,有等同高階用家,咁只有呢班用家市場又點會高?而且當人們電腦配置開始升級,不少人電腦開始夠期,換新機咁用上最新系統都正常。
第三,可能有人覺畫面改左,好唔好我就唔講,因為個人體驗控制唔到你感受。講返一間公司而言,vista升級上windows7,個操作分別唔大,文書上唔會影響工作,所以即使由vista上7都唔會有太大問題,員工再培訓就算要成本應該好低,課程都唔會太多,因為介面分別唔大,但係windows8呢,可能你玉死忠會覺好好,但由佢改要人上手就注定失敗,我講既係桌上系統既windows8,根本唔人性化,有少人但求工作到就算,你windows8影響到人既基本做野仲唔夠大件事,商界無人受理就知咩事啦,唔好考慮自身,要考慮到全球性既問題。
就以老既老師,好多老師都電腦百痴,但係windows7,xp佢地都起碼摸到點用,關到機,上到網,打到文件,但係windows8,唔通你教書同班同學生講,部機點關機?
唔通你做個文員係度講操作體驗,有電腦你用,打到文件就算,仲要係度左搞右搞?
再講,一個成功既系統,就算大改都無問題,用iPhone來講,操作簡明,容易上手,即使味用過智能野都識用,禁禁個程度,唔用就禁home鍵,有冇事禁home鍵就包死。
好啦,之後你班死忠就會話,咁埋無自由囉,咁我同你講好多人都中意無自由,如果你要咁自由,點解仲用windows,自己去改Linux唔好?講到最尾咪又係怕煩,根本有限自由當自由,五十步笑百步。
第四,程式支援,呢家電腦硬件係高,但係有幾多個程式真係支援?i7既四核八線,市面十隻程式平均得一隻支援,呢個數據都比大左左佢,十隻程式支援windows7得一隻支援多核心就真。
呢家程度先開始全面向windows7進化,無啦啦又去支援一個咩windows8,作為程式員唔好起優化下個程式,支援多核心改進個程式既性能唔好。
再講根本真係做運算,效能睇重個班根本無人換windows8,你制片既程式專業根本7仔止步,程式更新只係針對優化效能上,對個班用家而言,更新唔係有優點都唔更新,更何況用windows8,你知唔知更新一個全新系統幾大工程,仲要優化唔高,你vista上7係有明顯既改善,唔係低能都感受到,同埋上左windows8,程件唔支援,出左意外無技術支援的。有咩事由你話換就你上身。
制圖既好彩Adobe支援,你先會話換windows8,但我識既人入面都話,公司根本無考慮升級,唔係錢既問題,有錢升級硬件都唔升級系統。
第五:除左個人,娛樂用家,用windows8根本無優勢可言,你地成日話windows8幾好,但係唔唸下呢個創新,人唔人性化,就算你話人氣高,係班客就你,為你而學,咁我會話,M$真係高估自己,佢已經無能力領先潮流,創新既操作無人受等同失敗,為輕觸而優化既系統,就估最普通既手提電腦輕觸,用過mac機都知個種先叫輕觸板,正正係手提電腦需要。
至於話用往部20寸來輕觸既人,我只能說,間中用下,娛樂就好,工作是不可能,你去到最後,隻手咪又係要放返低去鍵盤:打字咁樣,咁唔差在用多隻手用埋滑鼠。
輕觸真係娛樂下就好,得閒用來禁下電影來睇都唔錯,但禁多幾個網,手指撥多兩野,開得多野根本調整唔度自己既視窗,如果仲話好好用,咁好吧,你就放平你部2X寸既輕觸電腦慢慢回應我,記往咪用鍵盤呀,用你為大既手指用力咁禁你個mon,我睇下你頂到幾耐!
我知No.1有好多膠人,呢位人兄都唔洗打段野出黎秒膠呀話

引用:
原帖由 Aware 於 2013-4-16 20:19 發表

秒殺

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2013-4-16 20:47 發表

秒殺
佢出完文啲M$打手收哂皮

引用:
原帖由 Aware 於 2013-4-16 20:19 發表

可以拎出黎做潮文

果個介面係手機用就算方便, desktop ? 咪玩啦, 而家搞到要記成堆 shortkey 同 command, 唔係就連熄機都搵餐飽

記往咪用鍵盤呀,用你為大既手指用力咁禁你個mon,我睇下你頂到幾耐!

呢句正,若果touch screen work,咁手寫應該都work,應該係

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-4-16 22:07 發表
記往咪用鍵盤呀,用你為大既手指用力咁禁你個mon,我睇下你頂到幾耐!

呢句正,若果touch screen work,咁手寫應該都work,應該係
小弟好多年前做過Manning,Touch Mon收銀用一日已經爆甲

引用:
原帖由 Aware 於 2013-4-16 22:28 發表

小弟好多年前做過Manning,Touch Mon收銀用一日已經爆甲
Touchpad已經係近代最佳desktop input,無必要玩到20" 'touch screen,