[軟件] Win 8 真低能之~~

根本Windows Aero 靚過 Metro 好多
都唔知點解要放棄
見到一格格磚就想嘔
以前都話硬件追唔上盡量節省資源
依家根本都用唔晒
唔需要為左開機快果10秒整到咁核突

引用:
原帖由 bebird 於 2013-4-15 00:09 發表
Installed classic shell
咁點解唔用番7

引用:
原帖由 jackli 於 2013-4-15 08:28 發表

參: http://discuz.servebbs.com/viewthread.php?tid=66958
引用:
原帖由 dom 於 2012-11-25 18:10 發表
見到d 死人格仔 話知你幾多提升都係假
X2 見到都唔開胃
何況又咪快過幾秒開機咁大把

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-4-15 09:10 發表

無classic mode?
唔明你咩意思...
classic mode 都係無Windows Aero
配色完全係windows 3.1

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-4-15 09:35 發表
所以人就係咁複雜
唔轉介面 --> 悶
轉介面 --> 唔慣
1、桌面用戶不需要Windows 8
快速思考一個問題:列出一項Windows 8獨有,而Windows 7、優秀的Linux系統(例如Mint)或Mac OS X缺乏的功能?我想不出來。
事實上,我根本想不出Windows 8有任何一項重大提升。刷新操作系統?快速啟動?Windows Store?用優盤啟動?拜託,其他操作系統幾年前就有這些功能了,而且效果很好。如果將它們整合到一起,應該算是Windows 7的一個補丁包,但絕不是一款全新的操作系統。
2、Metro:醜陋無用的界面
眾所周知,Windows 8採用了全新的默認界面Metro,但當我看到Metro時,卻認為它色彩艷俗、設計臃腫,只能在小方塊里或是全屏運行,根本無法調整或移動窗口。我上次看到這種系統是在哪裡來著?等等,我想起來了,是Windows 1.0!
更重要的是,幾乎所有人都了解現有的Windows界面。雖然它一直在變化,但只要當年用過Windows 95,現在也可以很快適應Windows 7。Metro呢?它完全不同。要命的是,微軟甚至連開始按鈕都放棄了。

簡而言之,即使Metro是一項偉大的創新,仍然需要用戶通過新界面來完成舊任務——何況它不是。這在當下是一個失敗的創意。當然,你可以轉而使用經典的桌面體驗,但為什麼不干脆直接使用Windows XP或Windows 7的經典界面呢?

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-4-15 10:03 發表

但如果將文中的windows 8 改成vista/7
文中的windows 7 改成 XP,
其實一樣啱用
95 > 98 > XP > 7 幾乎不用重新適應
7 > 8 連關機都要重新學過

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-4-15 10:01 發表

Wins要至少Sp1後先考慮使用係常識啦

Win 8開始冇左windows, 得D盒盒, Windows正式失傳, N咁多SP都唔使考慮
我話到WIN 9 果時就會死死地氣加番晒落去

引用:
原帖由 dom 於 2013-4-15 10:23 發表

They will say the user is too  lazy to learn
都低X能
我由DOS 6.22 + WIN95 玩到依家
你叫我重新學過? 我DKLM  
如果學完係有效能上的進步
我都唔介意學,可惜學完效率仲低/無分別
咁我學來做乜X ?

引用:
原帖由 dom 於 2013-4-15 10:27 發表

M$ probably wont , they need to compete with Mac & Android
咁D企業客商業客咪死守WIN 7

引用:
原帖由 dom 於 2013-4-15 10:22 發表
For Vista, I installed it , even I dont like UAC at first, but I keep the
installation and ATI driver work much better on Vista, even some game run smoother
Its a improvement and I keep the installat ...
我VISTA都頂到一星期先落番XP
我用VM玩WIN8 玩左15分鐘
連個ISO都DEL晒

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-4-15 10:28 發表

但係恐怕到時... 連mouse也有代替品就加番Win XP/7 desktop都未必咁吸引
過多幾年, 恐怕user巳深深記住左Android / iPad / Mac机的 UI
忘記左XP/7的UI
根本desktop 除左mouse + keyboard 之外
好難有代替品
(俾個24"觸控你,我估你玩兩日應該投降 )
連MAC 都唔敢將OSX 變到同 iOS 一樣
因為desktop 同 phone/pad 就係唔同
MS 想一步登天兩樣整合
仲想靠WIN 8 可以帶動WP,簡直發夢

引用:
原帖由 Aware 於 2013-4-15 11:23 發表

佢地應該分番開,desktop同mobile用唔同UI,如果唔係Win7可以再戰30年。
只要MS一日唔肯分番開
WIN7 一定會超愈XP
成為最長壽命的Windows

引用:
原帖由 愚生 於 2013-4-15 09:41 發表
前日我用左兩個鍾windows 8 覺得無問題 好好用  win + x  win + d / s 做到晒所有野!

當然新野要時間適應
用個OS都要背快捷鍵是否很悲哀?
我覺得係
我自從win95之後除左打字打機都好少用keyboard
依家竟然要走回頭路

引用:
原帖由 jackli 於 2013-4-15 15:19 發表

唔用 short key 點得牙,.,.,.,.
不能想像....
唔用short key, 咁不如買好多功能鍵果D..
我除左工作上需要用Ctrl C + Ctrl V 之外
我咁多年都無乜用過short key
(係PS會用少量)

引用:
原帖由 dom 於 2013-4-15 19:53 發表

有咩所謂 , 今時今日大把政府部門 , 中大型機構同 學校都重係 WinXP + Win 7 (* 死左d 舊機先換 Win 7)
你問我有無新機 (商用/政府用/學校用) 跟機 Preload Windows 8

到依家係 0% ! 一部都無!
就算訂新機 Think ...
以我公司為例
仲有一批機行XP
就算果時出左vista未出7
都係指明可以down XP