[軟件] Win 8 真低能之~~

引用:
原帖由 XT 於 2013-4-15 09:07 發表

唔止 ...
唔計開機 , 同 Metro

8 既 Windows Explorer 同 I/O 改進的確不錯
另外當你用緊 WIFI 過緊野既時候 , 突然插番條 Lan , 佢識得用番條 Lan 走 , 舊版係唔可能的 ...
Win Explorer I/O係廢既, 由xp到vista聽d 分析話I/O改善咁多次, 又係廢廢地。 到左Win 7我受夠, 我使鬼你改我個UI去改番好佢個kernal

引用:
原帖由 bebird 於 2013-4-15 09:51 發表

http://www.classicshell.net/
賣腦個個都講呢個
(心裡面)我一句... 我有Win 7 licence, 使鬼比錢買metro UI之後用假野~

sales再介紹觸屏配metro, (心裡面)話若要用手指去操作, 我有D乜係我部note 2做唔到   

叫佢sale我都講唔到有乜可sale

引用:
原帖由 bebird 於 2013-4-15 09:56 發表

Vista + SP2, i think, still ok wor (although i don't do any benchmark)
Wins要至少Sp1後先考慮使用係常識啦

Win 8開始冇左windows, 得D盒盒, Windows正式失傳, N咁多SP都唔使考慮

引用:
原帖由 XT 於 2013-4-15 09:54 發表

Vista 個 IO 食屎啦
7 先正常番
8 真係有改善但少少囉
佢Win 8唔係叫"改善"
我覺得係metro太大食,太廢既kernal行唔郁, 迫於無奈

引用:
原帖由 bebird 於 2013-4-15 10:02 發表

full edit function for Office documents
Office suite UI係用鼠同keyboard
佢垃圾metro一樣係廢武功

引用:
原帖由 bebird 於 2013-4-15 10:13 發表

in fact OSX is easier to learn
以前就係
以後阿tim都唔知會點搞

引用:
原帖由 dom 於 2013-4-15 10:12 發表

Tell that to MOST common users
I think most ppl rather stick with Win 7 , some stick w/WinXP

Maybe get them learn OSX is eaiser
個人其實有不少人肯轉
反而係商業上唔會考慮..

觸屏既開發早已做緊iOS, 而metro UI衰過iOS, 即係迫D公司繼續Win 7配iOS

引用:
原帖由 siupy 於 2013-4-15 10:24 發表

我話到WIN 9 果時就會死死地氣加番晒落去
但係恐怕到時... 連mouse也有代替品就加番Win XP/7 desktop都未必咁吸引
過多幾年, 恐怕user巳深深記住左Android / iPad / Mac机的 UI
忘記左XP/7的UI

引用:
原帖由 bebird 於 2013-4-15 10:28 發表

but before $119 upgrade is attractive
(for those who support genuine software, like me)
其實, 我由3.11到Win 7都用full license (連NT / 2000果D都係)
除左Vista同8, 佢送我都唔要
兩個對公司黎講仲更加係禁忌

引用:
原帖由 siupy 於 2013-4-15 10:29 發表

都低X能
我由DOS 6.22 + WIN95 玩到依家
你叫我重新學過? 我DKLM  
如果學完係有效能上的進步
我都唔介意學,可惜學完效率仲低/無分別
咁我學來做乜X ? ...
Vista代替唔到XP
MS肯支援XP多D日子
所以冇jump ship去linux/mac
之後買7用番

點Q知佢8咁衰, 我再冇理由去理佢UI想點

我地打過command prompt果D人玩到今日
真係到8先至見識到更衰更晤user friendly的UI

引用:
原帖由 siupy 於 2013-4-15 10:36 發表

咁D企業客商業客咪死守WIN 7
家下至慘係有D XP/Vista年代的公司机夠期
冇IT果D office 遲早迫住換metro UI機

引用:
原帖由 bebird 於 2013-4-15 15:40 發表

back to DOS era
有乜所謂