[電子電玩] 想買AA充電器差eneloop電池 (17/4 update : 已入手)

難得去鴨記潮聖, 以為無功而回...

...居然比我係落地鐵前經過黄金買到叉咋
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回復 16# tamalemon 的帖子

即係i4?
我都有少少想買個...
個GP quick charge...都無話唔好既其實
願燈力與我常在

段估唔到, 買士麥叉咋送低放充電池

回復 18# tamalemon 的帖子

平成咁..
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-4-17 12:46 發表
即係i4?
我都有少少想買個...
i4, 假independent的, 分兩組。 可以單粒叉, 但兩粒放A、B位係聯叉, 兩粒A、C位係輪流叉。 即係假independent, 假士嘜(smart)。 或叫半獨立, 半士嘜啦。 大約係回到十年前的所謂士嘜叉機水平。

而最傷不起, 係好巨型。

大約係四-五部Pana旅行 / Sony旅行叉机咁巨型~~  我要至少8粒叉電位, 兩部等如一架錄影机甘size, 香港地點頂呀

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-4-17 12:55 發表
平成咁..
雖然鎖你D低放電池口啤低低地

但叉咋就出其地好, 居然低調但好士嘜

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-4-17 12:46 發表
即係i4?
我都有少少想買個...
其實, 正常人多數推薦呢隻, 叫三洋MR57(日本本土版本叫NC-MR57)
http://item.taobao.com/item.htm? ... p;cm_id=&pm_id=

我係鴨記行左兩個圈, 求一求google神資料時原本都打算投降, 打算"忍痛"投入愛老婆同好會, "一家四口"(白電連充/放座)套裝。

一般都係打算一套西裝由頭到腳買三洋好D

我重用緊差唔多10年8年前O既勁獅王
單粒都可以差到

不過無咩留意佢快唔快

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-4-17 13:26 發表

其實, 正常人多數推薦呢隻, 叫三洋MR57(日本本土版本叫NC-MR57)
http://item.taobao.com/item.htm? ... &ad_id=&am_ ...
我手上既係GP powerbank H500..
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-4-17 14:08 發表

我手上既係GP powerbank H500..
半圓形果隻快叉?

引用:
原帖由 byleung 於 2013-4-17 13:58 發表
我重用緊差唔多10年8年前O既勁獅王
單粒都可以差到

不過無咩留意佢快唔快
其實, 我今次搜集完資料同去鴨記潮聖左一次後, 多多少少明白點解勁獅王叉咋咁hit

總之, 勁獅王....叉咋好喇, 電池唔好買大陸牌/山寨野會"感覺上"安全好多

回復 25# tamalemon 的帖子

一個拱門咁的樣...
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-4-17 14:35 發表
一個拱門咁的樣...
叉咋好野黎播, 達兄真識貨

(但鬼佬話呢批電池好易會唔夾個叉咋... )

咁樣?

我對個外型幾有印象

(GP話係獨立充電管道 )

勁獅王

事主楊先生昨在佳翠苑耀翠閣寓所形容事件「好恐怖,充電池竟然爆炸,當時如果坐喺電腦前就隨時被炸中。」肇事充電池為德國品牌內地製造的勁獅王「 CAMELION2600mAh」,約10個月前他在深水埗鴨寮街商店購入兩枚,主要用於數碼相機,至今使用時間不超過80小時;至於充電器則為另一品牌「 SUPER BC-3」,亦是購自鴨寮街商店。
楊續稱,本周一晚把兩枚充電池充電後便放進數碼相機,翌晨外出拍了幾張照片,當晚隨手把相機平放於電腦枱,然後到客廳看影碟,至昨凌晨四時才入睡
引用:
4個月內次宗勁獅王品牌出事
充電池爆炸 相機炸飛
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20091203/13484281

【本報訊】小西灣佳翠苑昨凌晨發生充電池爆炸事件,一枚安裝於數碼相機的「勁獅王」充電池突然爆炸,令電池前端正極部份亦炸甩,強大衝力令另一枚電池如子彈般撞開相機底蓋激射而出,男戶主早上醒來始發現電池爆炸漏出大量碳粉,數碼相機更被炸毀,慌忙報警,更慶幸自己並無受傷。
引用:
海關機電署跟進
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091203/00176_037.html

消防員調查後,通知機電工程署派員將電池連同相機及充電器檢走調查。該署發言人表示,在事故發生時,充電池並非在充電中,充電器的牌子為「Super」,與充電池屬不同牌子,過往五年機電署並無接到該牌子充電器的投訴個案。

海關發言人稱,海關剛於十月在市面抽取一批不同牌子及型號的充電池作安全測試,未發現有問題,海關正跟進是次懷疑充電池爆炸的事件。

「勁獅王」充電池的總代理毅創來集團有限公司職員表示,職員正協助機電工程署調查事件,暫未能回應。