[電子電玩] 想買AA充電器差eneloop電池 (17/4 update : 已入手)

我想知佢個抗菌label有咩用...

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2013-4-17 17:06 發表
我想知佢個抗菌label有咩用...
抗菌label?

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-4-17 17:11 發表

抗菌label?
白版個盒度左下 唔係話抗菌label咩?

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2013-4-17 17:32 發表

白版個盒度左下 唔係話抗菌label咩?
呢個?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-4-17 17:35 發表

呢個?
隔離哥盒

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2013-4-17 17:42 發表

隔離哥盒
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-4-17 18:10 發表

係呢個 但唔明有咩用...

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2013-4-17 18:36 發表

係呢個 但唔明有咩用...
抗菌標準囉

架老好注重呢個標準

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-4-17 03:57 PM 發表

三洋MR57有
Sony BCG-34冇
GP powerbank H500 冇

其實, 以前我都會賞試玩re-activate電池
但家下係改為想辦法避免比電池死
所以揀士嘜叉夠安全, 多於多功能, 尤其我由零開始, 全面轉新買的低放電電 ...
我想下索尼得一粒燈,即係要4粒同時叉

引用:
原帖由 dannyboy 於 2013-4-17 19:31 發表

我想下索尼得一粒燈,即係要4粒同時叉
唔係
幾多燈仔
今次先實認到
原來同係唔係independant channel叉冇關系
亦同係唔係士麥叉冇關的
亦同大小冇乜關系

sony套裝個叉咋係獨立四條"通道"
三羊愛老婆套裝叉咋都係

但淘就未必

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-4-17 07:54 PM 發表

唔係
幾多燈仔
今次先實認到
原來同係唔係independant channel叉冇關系
亦同係唔係士麥叉冇關的
亦同大小冇乜關系

sony套裝個叉咋係獨立四條"通道"
三羊愛老婆套裝叉咋都係

但淘就未必 ...
三洋,老深都有賣嗎?

不過我成屋基本上只有隻M950要AA電...LOL
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-4-17 12:50 發表
段估唔到, 買士麥叉咋送低放充電池
呢隻 charger 好用點?
成SET 差電同差機比老姊拎走左, 要買番SET 用

回復 58# kof2003 的帖子

1XX 平過三洋單充電器...
當果四粒係贈品都好..
願燈力與我常在

引用:
原帖由 kof2003 於 2013-4-18 10:06 發表

呢隻 charger 好用點?
成SET 差電同差機比老姊拎走左, 要買番SET 用

• 獨立四通道(AA及AAA)
  • 士麥叉
  • 細部(所謂旅行叉咋)
  • 唔可以英式蘇頭與叉咋連體或唔可以係非英式蘇頭 (霸Q住哂個拖板, 同埋英式蘇頭有fuse)
  • 個牌子要令我相信絕對冇任何山寨零件/手工/設計成份 (叉咋因為長期都有可能受熱/產生熱力, 而熱的叉咋上面又有四粒"產生熱力"的微型炸彈...)
  • 要有可以查到的口碑 (個牌子同型號要有千千萬萬人先行field test左任何idiot behavior都死唔到人, 同肯上網報告... 萬一我做錯野, 或電池唔爭氣, 唔好咁易火燭先好...)
  • 安全又唔好咁挑電池 (快差 (所謂x2, x4) 係安全要求高好多, 而因為快差亦易D見到整死/拒叉電池的情況。)

其實, 咁計計... 香港冇幾多款叉咋可捒

Sony架叉咋的美版係有上面既特點。 唔好處係冇額外功能, 例如冇放電, 徵測, 獨立顯示墱/lcd, 快差, 激活...等。 入電池/攞電池位太迫唔方便, 冇防塵蓋, 理論上限係2700 mah, 同只有慢叉(空肚的愛老婆大約4hr吧?!), 同埋説明書乜都冇提。

另一缺點係Sony果pack跟机的低放電池只及得上三羊愛老婆第一代水平。