[相機攝影] 例牌疑問 - RX100 vs NEX vs E-PL vs GX1 (傳聞GX7, X-A1)

例牌疑問 - RX100 vs NEX vs E-PL vs GX1 (傳聞GX7, X-A1)

一星期後忽然有trip

想順便有新pocket camera用

Sony RX100 -- dcfever好似~$4,2xx cash , 包皮套, 副廠電等

NEX 3N 單鏡 kit set -- dcfever好似<$3,820 cash, 又係包副廠電等 (唔知有冇同RX100價錢倒轉)

Ricoh GR -- dcfever$6,4xx --- waiting list

點揀好~

Sony樹玩左一陣

RX100操控上真份好快適應到, 可能玩得慣似Sony DC, 亦可能係爽快D, 或者Sony有心改良自Alpha大机。 細机咁效果OK la~~

NEX幅相係清D, full size就十分明顯。 RX100果D睇到processor極重手polish過。 但NEX果D硬係差D野咁...

至衰都係ricoh同sony. GR賣Q哂 。 你Sony就快出RX100 mk2/RX200米鬼比我知麻~

都係未決定到~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

一星期後出trip,基本上GR無視,
九成返唔切貨………

問左兩間都話GR巳有條龍但冇番過貨

cam2仲有F3 nex套裝。好似舊1555配20  $3490。 若冇睇錯,等如買一支半鏡送F3。

店員見我問nex又gr, 又忽然神祕咁入倉密針,跟住抽盒特別版5r連16f28餅鏡,$4680,話等如買body送鏡,好抵...

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-6-14 07:31 PM 發表
Sony樹玩左一陣

RX100操控上真份好快適應到, 可能玩得慣似Sony DC, 亦可能係爽快D, 或者Sony有心改良自Alpha大机。 細机咁效果OK la~~

NEX幅相係清D, full size就十分明顯。 RX100果D睇到processor極重手po ...
你Sony就快出RX100 mk2/RX200米鬼比我知麻~ <--6月26發佈

引用:
原帖由 dannyboy 於 2013-6-14 22:57 發表

你Sony就快出RX100 mk2/RX200米鬼比我知麻~  
佢二代又係一寸
我其實都係觀望態度

点知玩下部rx100操控又ok播

我等200係寄望有平的100玩

forget GR la

經過鋪頭問nex有乜鏡時, 見nikon有 coolpix A, 問過價大約係$6,899同$7299。

望落去好大部 , 但網上D人話差不多size

但我估nikon做DX format會靚過GR~   但網上D人話質素既分別, 唔知點解我唔多覺既呢?  

http://www.eprice.com.tw/dc/talk ... rv/ricoh-gr-review/

不過冇玩開Nikon DX相機, 唔知習唔習慣到個操控~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

how is GF5 @ $3380 OK?

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-6-14 20:58 發表

cam2仲有F3 nex套裝。好似舊1555配20  $3490。 若冇睇錯,等如買一支半鏡送F3。

店員見我問nex又gr, 又忽然神祕咁入倉密針,跟住抽盒特別版5r連16f28餅鏡,$4680,話等如買body送鏡,好抵. ...
我weekend 上上下網先注意到, 原來Nex 5R配16f28餅鏡同GR及coolpix比較, 係體積上同焦距上係算接近級數。 (16F28 應該wide D, 好似等效24mm...) 唔怪得店員見我問GR就話5R抵玩。

表面上缺點係鏡頭縮唔到入去, 鏡頭蓋好似單反咁麻煩, 同5R本身係冇內置閃。 但5R又多番我想要的touch screen~  真惡搞~

就黎谷鬼氣直接去大鋪買RX100或者GF5當買低價傻瓜機算, 兩部一齊試, 袋到入我袋而我又5分鐘內學識用就買果部算, 畫質應該架架都夠我用掛?!

引用:
原帖由 bebird 於 2013-6-17 13:28 發表
how is GF5 @ $3380 OK?
其實, 表面銻GF5/6係幾正

但GF6太貴了, 同價位有olym揀又好難下決心咁貴買pana...

而olynpus野實在太多野要考慮(太多野玩 )...

...即係若我真係玩4/3, 暫時唯有考GF5/GX1算

GF5 - 好似2850水
GX1 - 好似3350水

引用:
原帖由 tamalemon 於 17/6/2013 13:35 發表
其實, 表面銻GF5/6係幾正
但GF6太貴了, 同價位有olym揀又好難下決心咁貴買pana...
而olynpus野實在太多野要考慮(太多野玩 )...
...即係若我真係玩4/3, 暫時唯有考GF5/GX1算
GF5 - 好 ...
not consider NEX3N

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-6-14 20:58 發表

店員見我問nex又gr, 又忽然神祕咁入倉密針,跟住抽盒特別版5r連16f28餅鏡,$4680,話等如買body送鏡,好抵. ...
16 2.8 Crab crab 地ma

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-6-17 14:13 發表

16 2.8 Crab crab 地ma

prime都咁
即係e mount配餅呢個配搭我可以放棄?

我連死馬都check埋,又係冇餅
好似有兩支19mm 同 30mm鏡
但都似乎size同餅鏡比仲係差D
不過就死馬好似定價合理D

引用:
原帖由 bebird 於 2013-6-17 14:05 發表

not consider NEX3N
其實,3N配支kit zoom,我D袋表示已經係極限。

若3n或rx100佢有觸屏,我可能二話不說即買。 RX100我真係覺得差觸屏同反芒咋,但mk2好可能兩者有埋。 你叫我仲去買冇觸屏的3N情何以碪?

因為nex出名對焦不是強項,我幾卄年前已知解救方法係揀啱對焦点,或手動。21世紀我想相機自動多D, 你比我同手指点邊点對焦啦,我呢D蠢人己退化到試幾次機都弟一返應係touch screen。