[相機攝影] 例牌疑問 - RX100 vs NEX vs E-PL vs GX1 (傳聞GX7, X-A1)

引用:
原帖由 tamalemon 於 17/6/2013 16:30 發表

其實,3N配支kit zoom,我D袋表示已經係極限。

若3n或rx100佢有觸屏,我可能二話不說即買。 RX100我真係覺得差觸屏同反芒咋,但mk2好可能兩者有埋。 你叫我仲去買冇觸屏的3N情何以碪?

因為nex出名對焦不 ...
so GF6

引用:
原帖由 bebird 於 2013-6-17 16:50 發表

so GF6
雀兄, 乜得你咁毒呀~

引用:
原帖由 tamalemon 於 17/6/2013 16:54 發表

雀兄, 乜得你咁毒呀~
u want light-weight and touch ma!

Rx100 mk2似乎仲係冇touch screen

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

finally?

引用:
原帖由 bebird 於 2013-6-18 12:15 發表
finally?

..唔知點好..

上網睇GF6 同EPL5, 點知PK la 呢次....

呢幾日去左幾間相機鋪, 都有個booth推介EOS-M
佢用D年輕準中年男仕(唔系花靚又唔係短裙女仕)介紹
見佢講解demo比D經過的年輕情侶幾有誠意咁
(其實我只想知有冇touch screen focus..)
令我有哂eos-m印象

不幸的事... 上上下網唔少心見到EOS-M kit lense original sample相

媽呀, 十幾二十年前弟一次見 canon dslr sample相果種初聯fu呀~~

引用:
原帖由 tamalemon 於 20/6/2013 10:50 發表
上網睇GF6 同EPL5, 點知PK la 呢次....

呢幾日去左幾間相機鋪, 都有個booth推介EOS-M
佢用D年輕準中年男仕(唔系花靚又唔係短裙女仕)介紹
見佢講解demo比D經過的年輕情侶幾有誠意咁
(其實我只想知有冇touc ...
but seems brothers here said EOS-M is not good wor!

引用:
原帖由 bebird 於 2013-6-20 11:04 發表

but seems brothers here said EOS-M is not good wor!
我只聽過話對焦"垃圾"

同埋机身冇hand grip 等同冇得用大機鏡, 話配大機鏡根本揸唔隱...

...我只係話EOS-M.... kit set sample相直出吸引我咋

EOS-M我接近一毛所知的

本來上網睇GF6, 只為有touch screen 又有餅鏡用
頂~
又要頂下呀panasonic
美國好似599
香港6.6K?

引用:
原帖由 tamalemon 於 20/6/2013 11:14 發表
本來上網睇GF6, 只為有touch screen 又有餅鏡用
頂~
又要頂下呀panasonic
美國好似599
香港6.6K?
almost $2k diff

引用:
原帖由 bebird 於 2013-6-20 11:18 發表

almost $2k diff
我唔知街價有冇得平D
去cam 2見係標6.6K
我真係想笑....喇叭

上網睇
EOS M 好似有touch screen
又有餅鏡用

吸引我的, 其實係呢塊22mm F2 (等距35mm)
以kit lense黎講
好似好正

原來, GR尋日番左貨

去問下先  

http://www.hkheadline.com/digita ... 50339&srctype=g

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-6-17 16:17 發表

prime都咁
即係e mount配餅呢個配搭我可以放棄?

我連死馬都check埋,又係冇餅
好似有兩支19mm 同 30mm鏡
但都似乎size同餅鏡比仲係差D
不過就死馬好似定價合理D ...
買新鏡 20f28