[相機攝影] 例牌疑問 - RX100 vs NEX vs E-PL vs GX1 (傳聞GX7, X-A1)

引用:
原帖由 bebird 於 2013-6-20 11:18 發表

almost $2k diff
我唔知街價有冇得平D
去cam 2見係標6.6K
我真係想笑....喇叭

上網睇
EOS M 好似有touch screen
又有餅鏡用

吸引我的, 其實係呢塊22mm F2 (等距35mm)
以kit lense黎講
好似好正
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

原來, GR尋日番左貨

去問下先  

http://www.hkheadline.com/digita ... 50339&srctype=g

本來仲爭扎緊買邊隻3/4 APS-C相機, 一星期前比我唔少心"碰"到EPL5 kit set連WiFI Card $4,3xx, 搞到我仲更加身痕~~

跟手雀大又黎放毒
DOM大又話要放毒

我其實等緊富士, 果部X-M1仲係未見

eprice
engadget
Sina

富士終於有餅鏡用

我一路都希望X-M1可以同5R同價, 可以入門價有X-Trans CMOS同富士龍玩...

剛流出的傳聞定價係US$800-900之間, 即刻... ....唯有無了期的等富士減價了~~

點知, 剛啱見到多次斷貨的EOS-M番左貨, 一時沖動就定左一部, 話25-26號寄出...

唔知點解, 網上買完, 一路訓唔著添.....

引用:
原帖由 dom 於 2013-7-22 08:10 發表

Doesnt fit his requirement of imaga quality as he already said he expect RX100....
咁又唔係咁講既

我4.2K買到RX100的大細, 就算質素差少少都會考慮RX100

就好似Ricosh GR價錢夠買Nikon D5200, 但一樣有人有興趣買得千六萬象的GR~

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-22 08:48 發表

good deal.
my cam... already dropped $4xx
電子野
早買早享受

我部RX100, 又係一個月跌左二至三舊

其實 EOS-M, 最平可以去衛訊簽咭,  Kit set好似3680, 用建行有10%回贈, 爽呀~

至衰支 kit Zoom我唔多啱用

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-22 10:08 發表

half month only
半個月... ... (其實你買大鋪時已不是最平, 嚴格上唔算係跌價)
但你可能已拍下無數囡囡了

有冇囡囡相睇下

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-22 11:21 發表

at the time i bought, small shop $45xx, no Wifi card. Big shop $4.8k with Wifi card
now u can get by $43xx with Wifi card

(i only use camera twice )
即係影左靚相啦

架相機操作方面有乜評語分享下?

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-22 12:22 發表

no exp for pro camera, so can't give much comments
but...
1. turn on is fast, comparing with my old pocket camera
2. the shutter button is damaged

PS. ocean park & icc (po ...

即係有冇一換一?

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-22 12:27 發表

found this weekend (coz wanna use). need to go repair centre
好彩有保養  

咁又有籍口 .... 去揀過一部後備机

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2013-7-22 13:05 發表
eos m 好平, 連22F2 都係3480
邊樹?
行貨?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2013-7-22 13:31 發表

ssp dcfxxx
靚仔係ssp平咁多

其實, 若運氣好, 3/4系統可以好抵玩。 例如今日, 7千銀已經可以去2手掃到一套餅鏡配天涯zoom鏡同仲有保的機身

按我啦\"\"

按我啦\"\"

按我啦\"\"

仲要兩支都係全新鏡, 支10x估計仲係新版本添

再加千三, 連X 變焦餅都可以集齊

按我啦

講輕便性同入門價位阻力細, 3/4家下真係算幾吸引