[網絡] 遲 d 想換 router, 請問呢隻 asus 如何呀?

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-8-23 10:05 發表

如果係咁我可以等埋先喎

ps : 請問硬件係唔係一定強過呢隻呀? 因 router 野我唔係咁熟
http://network.pconline.com.cn/332/3327300.html

引用:
原帖由 ccw 於 2013-8-23 10:17 發表

想有埋FTP, NAS咁,ClearOS就好適合
請問包唔包 firewall 呀?
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-8-23 10:19 發表

請問包唔包 firewall 呀?

引用:
原帖由 lctang 於 2013-8-23 10:20 發表
http://www.clearfoundation.com

live demo

http://www.clearfoundation.com/Software/live-demo.html
最快都要聽日先有時間試

請問你地 d pc-router 係什麼 config 呀?

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-8-23 10:30 發表
請問你地 d pc-router 係什麼 config 呀?
http://bbs.hk-spot.com/viewthread.php?tid=49402&highlight=

我set野計盡可以~1500,SB Celeron G540應該可以行到UL+DL 1000Gbps
不過行Celeron會哂電啲,可以的話等到Bay Trail就應該可以效能+省電兼備。

*可以用USB Flash Drive做Storage,我行左年幾都冇病冇痛。
箱你可以求奇搵,Lan card或者可用Realtek,但你要check(我相信你大把Intel在手)
pfsense的話4GB手指就好夠用,4GB RAM就夠你玩好多野
講到尾就係一部最低端的desktop,係要睇的hardware兼唔兼容個software(ClearOS/pfsense)

用緊 amd E-350 ITX with intel dual port lan

引用:
原帖由 ccw 於 2013-8-23 10:37 發表

http://bbs.hk-spot.com/viewthread.php?tid=49402&highlight=

我set野計盡可以~1500,SB Celeron G540應該可以行到UL+DL 1000Gbps
不過行Celeron會哂電啲,可以的話等到Bay Trail就應該可以效能+省電兼備。

*可以用U ...
我暫時可以搵部 ITX PC 去先試行既
i5-650 (LGA1156)
J & W h55 itx
2x4GB ddr3-1333
hdd -> 可能搵隻 WD 1TB green
siloverstone 80銅牌 matx 火牛
lian-li pc-q08
單頭 intel lan card

引用:
原帖由 lctang 於 2013-8-23 10:38 發表
用緊 amd E-350 ITX with intel dual port lan
我以前試過係 windows 做唔到將其中一個 port 俾其他 pc 用

我又出場了...
我個NAS 只有14MB/S.... HDD 係吹部朋友2手轉讓*** 750G

引用:
原帖由 ngotto 於 2013-8-23 09:59 發表

EC, 你只850用成點? WiFi強嗎?
非常好~

好過低B LINK~
抗干擾OK~

我有同用過BUFFALO, BELKIN, LINKSYS, D-LINK, TPLINK, MERCURY, NETCORE, VIGOR

如果齋講2.4GHZ
連接小米手機
最好係BUFFALO ,D-LINK 同LINKSYS

PS 我屋企有30+ 以上SSID

其他都好慢或者有時連唔到

華碩據聞抗干擾都麻麻

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-8-23 10:05 發表

如果係咁我可以等埋先喎

ps : 請問硬件係唔係一定強過呢隻呀? 因 router 野我唔係咁熟

補充 : 大流量定義係段百 GB 計 ...
是但買隻都得

NETGEAR 應R6500 V2 都OK~
用粒U 最快~

引用:
原帖由 poonyc 於 2013-8-23 12:12 發表

非常好~

好過低B LINK~
抗干擾OK~

我有同用過BUFFALO, BELKIN, LINKSYS, D-LINK, TPLINK, MERCURY, NETCORE

如果齋講2.4GHZ
連接小米手機
最好係BUFFALO ,D-LINK 同LINKSYS ...
我剛剛尋日先攞上年部mercury出黎用
EC已經先左級了

引用:
原帖由 poonyc 於 2013-8-23 12:15 發表

是但買隻都得

NETGEAR 應R6500 V2 都OK~
用粒U 最快~
我就係唔想買 linksys & netgear