[電子電玩] XBOX ONE機能唔多掂,開發商要downgrade去1600×900

引用:
原帖由 Aware 於 2013/9/28 11:42 發表
最勁就係XBOX唔support huma
http://wccftech.com/amd-huma-pla ... -huma-architecture/
M$
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 tszkin2004 於 2013-9-29 10:34 發表
隔離醫PC仲吹到XBOX ONE幾勁
EPC不嬲:o)
HW性能差真係EDRAM彌補到?
而家開發商反而話EDRAM令到開發複雜,有反效果

引用:
原帖由 Aware 於 2013-9-29 13:17 發表

EPC不嬲:o)
HW性能差真係EDRAM彌補到?
而家開發商反而話EDRAM令到開發複雜,有反效果
360唔係都有10MB EDRAM?
依家先話開發複雜?

引用:
原帖由 Toes 於 2013-9-29 23:53 發表

360唔係都有10MB EDRAM?
依家先話開發複雜?
360易過PS3(因為PS3用Cell加唔夠RAM)
但係PS4冇EDRAM呢舊垃圾,自然XBOX ONE難過人啦

引用:
原帖由 Aware 於 2013-9-30 00:04 發表

但係PS4冇EDRAM呢舊垃圾,自然XBOX ONE難過人啦
仲以為 edram 夠頂分別

但原來開發會難左咩

我一開始以為係hw上 好似l3 chache果d嘢來
點知要sw落料

慳果dd gddr5錢結果就
遲幾年 display都轉 gddr5 3停產
m$就

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-9-30 13:05 發表

仲以為 edram 夠頂分別

但原來開發會難左咩

我一開始以為係hw上 好似l3 chache果d嘢來
點知要sw落料

慳果dd gddr5錢結果就
遲幾年 display都轉 gddr5 3停產
m$就 ...
根本M$今鋪6+1硬,人地PS4得一個PS4 OS(FreeBSD based),你就玩夠三個(XBOX OS+GAME OS+HYPERVISOR)。
人地有huma,一個memory pool搞掂,你就同人玩夠三個(EDRAM+graphic+system)。
人地隻Game淨係隔一層OS就到HW,你就連隻Game都係VM裏面(Game OS under hypervisor)。
你想啲Game行得快唔難開發?

引用:
原帖由 Aware 於 2013-9-30 00:04 發表

以前PS2就已經有EDRAM,雖然得4MB.
而且360當年只有3核,而PS3有8核,大家都係Cell.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 Aware 於 2013-9-30 18:55 發表

根本M$今鋪6+1硬,人地PS4得一個PS4 OS(FreeBSD based),你就玩夠三個(XBOX OS+GAME OS+HYPERVISOR)。
人地有huma,一個memory pool搞掂,你就同人玩夠三個(EDRAM+graphic+system)。
人地隻Game淨係隔一層OS就到HW,你就連隻 ...
PSMobile都係類似VM架構,而且係Android上面,基本上VM再VM. (SONY同HTC應該直接裝到)

引用:
原帖由 Henry 於 2013-9-30 19:37 發表

以前PS2就已經有EDRAM,雖然得4MB.
而且360當年只有3核,而PS3有8核,大家都係Cell.
360係正統3corePPC,Cell係1 core PPC + 8SPE,單春U黎。

引用:
原帖由 Henry 於 2013-9-30 19:39 發表

PSMobile都係類似VM架構,而且係Android上面,基本上VM再VM. (SONY同HTC應該直接裝到)
PS1梗係用VM啦大佬
而家講XBOX ONE game行係VM入面,競爭力都差幾折

引用:
原帖由 Aware 於 2013-9-30 19:49 發表

PS1梗係用VM啦大佬
而家講XBOX ONE game行係VM入面,競爭力都差幾折
PSMobile唔係PS1.
http://www.jp.playstation.com/psn/psm/
Game亦都唔係PS1既Game,基本上係PSV

引用:
原帖由 Henry 於 2013-9-30 20:15 發表

PSMobile唔係PS1.
http://www.jp.playstation.com/psn/psm/
Game亦都唔係PS1既Game,基本上係PSV
果度啲game我係ps vita搵唔到喎

BF4 死梗
720p 都唔知keep 唔keep 到 60fps
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2013-10-1 19:50 發表
BF4 死梗
720p 都唔知keep 唔keep 到 60fps
玩減detail既話,實做到架,雖然已經減咗