[網絡] 大家買左AC68/66未

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-10-22 16:21 發表

http://unblockvpn.com/support/ho ... -linsys-ea4500.html
我係想用日本VPN返屋企個NETWORK BO
唔係係屋企VPN去其他地方

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 16:39 發表

我係想用日本VPN返屋企個NETWORK BO
唔係係屋企VPN去其他地方
你意思係話vpn server 係日本?
係既話你自己部router可以點set

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-10-22 16:42 發表

你意思係話vpn server 係日本?
係既話你自己部router可以點set
唔係丫~我意思係 舉個例子 而家既我
人在日本-->用手機睇MYTV--->睇唔到-->打來話返屋企叫人開我部電腦-->VPN返屋企-->睇MYTV

想問下有無ROUTER做到
人在日本-->用手機睇MYTV-->睇唔到-->屋企部ROUTER開住-->VPN返屋企部ROUTER-->睇MYTV

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 16:50 發表

唔係丫~我意思係 舉個例子 而家既我
人在日本-->用手機睇MYTV--->睇唔到-->打來話返屋企叫人開我部電腦-->VPN返屋企-->睇MYTV

人在日本-->用手機睇MYTV-->睇唔到-->屋企部ROUTER開住-->VPN返 ...
咁咪跟返網頁個setting囉
去到邊總之想行vpn就連返你屋企router 個vpn

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-10-22 16:53 發表

咁咪跟返網頁個setting囉
去到邊總之想行vpn就連返你屋企router 個vpn
Fill the connection settings as you can see on the screenshot below and click Apply. The Server IPv4 address is an IP address of the VPN server you want connect to.
去到呢到唔識...
我係行DHCP 嫁BO~
唔洗LOGIN  佢呢個STEP教..要SET A/C PASSWORD IP??

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 16:54 發表

Fill the connection settings as you can see on the screenshot below and click Apply. The Server IPv4 address is an IP address of the VPN server you want connect to.
去到呢到唔識...
我係行DHCP 嫁BO~
...
你可以直接打你個IP去connect(fix IP), 又或者開個DDNS 做connect
DHCP 只係連你個網絡, 唔關VPN事, 你只係留意你會唔會跳IP
如果唔會跳咪直接用你個IP connect, 會跳就去開返個DDNS
(我都係初哥, 有錯請指正)

嘩...好彩...

引用:
原帖由 lorym 於 2013-10-22 16:02 發表
妖!
lor lor 已買?

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-10-22 17:01 發表

你可以直接打你個IP去connect(fix IP), 又或者開個DDNS 做connect
DHCP 只係連你個網絡, 唔關VPN事, 你只係留意你會唔會跳IP
如果唔會跳咪直接用你個IP connect, 會跳就去開返個DDNS
(我都係初哥, 有錯請指正) ...
都係set唔到~希望有專家請教

引用:
原帖由 bluesky 於 22-10-2013 05:12 PM 發表

lor lor 已買?
已壞添!

引用:
原帖由 bebird 於 2013-10-22 16:18 發表

for original firmware, only mid-high end home grade have, e.g. N56U / N66U / up
錯,
Asus低到去RT-N12HP都有PPTP server(我同事用緊)

http://www.asus.com/Networking/RTN12HP/#specifications

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 16:50 發表
人在日本-->用手機睇MYTV-->睇唔到-->屋企部ROUTER開住-->VPN返屋企部ROUTER-->睇MYTV
求其一部有pptp server嘅router都得。

日本未試過,
但我部N66U試過大陸、台灣、新加坡、英國駁番黎,全部睇到MyTV…………
我外母姨仔係新加坡,日日都做緊呢樣野。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2013-10-22 17:24 發表

求其一部有pptp server嘅router都得。

日本未試過,
但我部N66U試過大陸、台灣、新加坡、英國駁番黎,全部睇到MyTV…………
我外母姨仔係新加坡,日日都做緊呢樣野。 ...
how to set

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 17:25 發表
how to set
部router enable左pptp,add user/password,
跟住client果邊揀pptp,入番user/pwd咪得囉!

超簡單,連我外母都識set(Android/iOS/Windows內置);
唯一你要介意pptp有保安問題(已被破解),仲有因為佢係行死static ports,
ISP一封就死,尤其是大陸…………

引用:
原帖由 小馬馬 於 22/10/2013 17:21 發表
錯,
Asus低到去RT-N12HP都有PPTP server(我同事用緊)
http://www.asus.com/Networking/RTN12HP/#specifications

VPN server function becomes elementary function la!