[網絡] 大家買左AC68/66未

即係一出變相九折………

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 16:10 發表

呢隻係咪內置VPN SERVER
可以係ROUTER SET VPN功能?
我可以係外地用ROUTER VPN功能睇MYTV?
pptp vpn,好低階嘅型號已經有。

引用:
原帖由 bebird 於 2013-10-22 16:18 發表

for original firmware, only mid-high end home grade have, e.g. N56U / N66U / up
錯,
Asus低到去RT-N12HP都有PPTP server(我同事用緊)

http://www.asus.com/Networking/RTN12HP/#specifications

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 16:50 發表
想問下有無ROUTER做到
人在日本-->用手機睇MYTV-->睇唔到-->屋企部ROUTER開住-->VPN返屋企部ROUTER-->睇MYTV
求其一部有pptp server嘅router都得。

日本未試過,
但我部N66U試過大陸、台灣、新加坡、英國駁番黎,全部睇到MyTV…………
我外母姨仔係新加坡,日日都做緊呢樣野。

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 17:25 發表
how to set
部router enable左pptp,add user/password,
跟住client果邊揀pptp,入番user/pwd咪得囉!

超簡單,連我外母都識set(Android/iOS/Windows內置);
唯一你要介意pptp有保安問題(已被破解),仲有因為佢係行死static ports,
ISP一封就死,尤其是大陸…………

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 17:57 發表

真係整唔到PPTP 果個位
小馬哥介唔介意幫幫手~
唔明。
無野整喎,enable,然後加user/password………

你部router乜野型號?

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 18:04 發表

EA4500嚕~
得較網絡設定見到PPTP選項渣...@@
tick左佢,然後有無地方加user/pw?

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 18:09 發表

PM左你~SETTING係得咁多~
睇完,
你講果度係"pptp passthrought" 係 vpn client,
唔係server…………

google完,EA4500都無VPN server,買新router喇!

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 18:22 發表

ASUS係咪你地講果隻有
Asus近乎全線有,連兩百幾蚊嘅RT-N12都有

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-10-22 18:46 發表

但我認真, 佢入面setting真係set緊vpn
我都認真,
果度係教你裝左unblock vpn之後,
用EA4500駁去VPN,唔係講VPN server。

引用:
原帖由 蘋果粉絲 於 2013-10-22 18:55 發表

仲有咩令野就出~
AC68U 仲唔夠??

引用:
原帖由 lorym 於 2013-10-22 19:07 發表

幾日前.........http://bbs.hk-spot.com/viewthrea ... p;page=1#pid1392952
同事今日lunch出過SSP,
大舖間間都有貨,$1649………

題外話,
我等埋香港返Netgear R7000先再考慮…………

外國評測,再快多AC68U一截,
只貴廿蚊美金。

引用:
原帖由 bebird 於 2013-10-22 19:24 發表
Usb 3.0
R7000插條128GB USB3.0手指,仲快過我而家部咸豐年NAS…………

引用:
原帖由 Aware 於 2013-10-22 21:12 發表
咁冇計。
我屋企一部desktop+兩部電話食到ac。
乜野手機食到ac咁勁??