[智能電話] Nokia影像黑科技

Nokia影像黑科技

http://www.youtube.com/watch?v=c ... dA7XHNWDYwPL4z4-U4w
refocus
擺上FB都睇到
雖然係要影幾張相,不過都有OIS,睇落影出泥手震影響不大

呢到有D SAMPLE
http://refocus.nokia.com/

920/925/1020 uplate左Lumia Black之後都會支援

順帶一提,920/925/1020 update左 Lumia Black之後係支援影RAW

apple 就係無得影raw, 都唔知佢想點

引用:
原帖由 fish! 於 2013-10-24 23:24 發表
apple 就係無得影raw, 都唔知佢想點
用電話影完raw,你會唔會用電話執一大輪先share上facebook?

最多貼兩個line貼紙就開心share啦

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-10-24 23:31 發表

用電話影完raw,你會唔會用電話執一大輪先share上facebook?

我會upload dropbox返到屋企用photoshop較下先post

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-10-24 23:31 發表

Nokia睇來當相機係主要功能

先影相 後對焦
LYTRO

一早有啦

引用:
原帖由 jackli 於 2013-10-24 23:43 發表
先影相 後對焦
LYTRO

一早有啦
都唔同原理
仲有,LYTRO 大部好多

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-10-24 23:42 發表

Nokia睇來當相機係主要功能
令我諗起 某大舖將部機放係相機section.

有通話功能嘅相機

無咩特別, 張相all in focus, 然後夾硬整到單一focus

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-10-25 00:09 發表
無咩特別, 張相all in focus, 然後夾硬整到單一focus
曾經有個朋友話過
張相無固定一個焦點
相本唔叫系相

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-10-25 00:09 發表
我都咁諗....見佢影果時反應好慢...似係咁影唔同focus 既相

引用:
原帖由 bluesky 於 2013-10-25 12:32 AM 發表

我都咁諗....見佢影果時反應好慢...似係咁影唔同focus 既相
佢的確係咁,所以只可以影靜態

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-10-24 11:31 PM 發表

以我所知大個張(full size)係RAW,細個張(oversamp左)係jpeg