[相機攝影] $5k 內無反連雙鏡 kit 有無好推介

引用:
原帖由 dom 於 2013-12-19 11:05 發表
EOS-M2 十二月出?
如果AF無改善唔考慮

EPL-5 最大問題唔係雙鏡
或者你要搵下有無 GF5  Display 貨 貨尾 ( Panashop $29xx)
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

或者你可以望下有無貨尾 GF5 / GX1 Dual Lens kit
但係支 14-42 (Non X ) 講真 真係麻麻地.....
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

其實車長我建議你行轉 誠誠同 Fever 試實機比較好
唔好理sales 點sell , 最緊要係你自己試機 個感覺好唔好

聽人講同實際自己用兩回事黎
之前 我買 NEX-3 聽人講 話好心急就去買  , 最後都係唔鍾意玩唔惦
( NEX-3 其實唔差,不過問題係支 kit 鏡...)

最後我都係鍾情 Pan 記 ( 因為以前借過人地 女友一號試玩 印象好深) , 畫質未必係最好
我鍾意佢個操作介面, 正如吹部呢度有人話 NEX 依家改左好好多
(我重係有以前 NEX-3 既陰影, 不過之前去誠誠試機試過真係好左好多, 尤其依家 NEX 都有餅鏡真係 )
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2013-12-19 21:10 發表
唔好理sales 點sell , 最緊要係你自己試機 個感覺好唔好

之前 我買 NEX-3 聽人講 話好心急就去買  , 最後都係唔鍾意玩唔惦
( NEX-3  ...
誠誠係指?
Cam2就之前行過,結果都無定案

因為唔知邊部好,價錢都係考慮

budget有限,但想要枝長鏡,睇黎都

引用:
原帖由 isar 於 2013/12/19 21:13 發表

誠誠係指?
Cam2就之前行過,結果都無定案

因為唔知邊部好,價錢都係考慮

budget有限,但想要枝長鏡,睇黎都
永誠
你要長鏡......呢個budget....買完小鏡鏡 就無錢了
二手有d 可能既 但係都係難

我唔鍾意買二手機 因為唔知上手點keep , 有咩暗病 玩殘/入過水....
不過支 20 1.7 我同LL (leyland) 買二手的

買完基本上長期配住部 GX1  

Pan 記既話可以去 Showroom 試下機 / Panashop
你既budget 我個人覺得玩 M4/3 會比較好d
除非你有 N 鏡  長砲既話 我會建議你買部上代 NEX + adapter
但係留意 非原廠 /接環 既話 = 無 AF (得手動...)

天然系長髮眼鏡娘 最高

點解建議你落去 舖頭 試實機

除左頭先講既原因, 重有就係 上代機 佢特價 唔一定上網有報
所以要自己落舖睇 下

之前部 GF5 跟 14-42 X lens Demo 機 唔係我路過見到 Panashop 貼出黎
根本唔知
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 19/12/2013 13:35 發表
EPL-5 最大問題唔係雙鏡
或者你要搵下有無 GF5  Display 貨 貨尾 ( Panashop $29xx)
What problem?

引用:
原帖由 bebird 於 2013/12/19 22:03 發表

What problem?
isar 想要雙鏡 kit ( 要有支zoom lens) , 你套kit 無記錯得一支鏡
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2013-12-20 04:32 發表

isar 想要雙鏡 kit ( 要有支zoom lens) , 你套kit 無記錯得一支鏡
Panasonic G5 dual lens kit is pretty cheap. Highly recommended.

引用:
原帖由 Richteralan 於 2013-12-20 17:43 發表

Panasonic G5 dual lens kit is pretty cheap. Highly recommended.
我有枝想係長鏡
定係二手配枝長?

引用:
原帖由 isar 於 2013-12-20 07:20 發表

我有枝想係長鏡
定係二手配枝長?
How tele you want?

The G5 dual lens kit has one 45-150 (eqiv. 90-300mm). I think that's enough for 99.9% people....

引用:
原帖由 dom 於 2013-12-19 21:10 發表

( NEX-3  ...
我用nex5用得好開心
支kit都叫ok架喇... 係大支左d者....

當然我支30 2.8仲正

引用:
原帖由 Richteralan 於 2013-12-20 21:25 發表

How tele you want?

The G5 dual lens kit has one 45-150 (eqiv. 90-300mm). I think that's enough for 99.9% people....
倍數x2?

我見有14-42及45-150,x2既話夠晒,不過要睇budget

引用:
原帖由 isar 於 2013-12-20 09:51 發表

倍數x2?

我見有14-42及45-150,x2既話夠晒,不過要睇budget
m43 system's FOV is half of full frame. So lens focal length needs to times two to have its full frame equivalent.