[智能電話] ASUS ZenPhone 5 "Upgrade" Vs 華為3C

ASUS ZenPhone 5 "Upgrade" Vs 華為3C

有人實會話 晒錢

初步比較

華為 Honor 3C
- 開機極快 (除左第一次開機) , < 35 秒左右
- 可換電
- 衰衰地都叫真四核 (MTK) , 同 AMD Faildozer 一Q 樣
- 大陸機 電池安全性存疑
- 過左保無二手價可言
- UI 並非跟 Android 標準介面設計
- No Update Android Version or AOSP support
- 通話質素欠佳

ASUS ZenPhone 5 "Upgrade"
- Mon 靚, 外型靚似 HTC , 拿出黎唔失禮 (至少牌子 Goodwill 係一般人眼中好過 華為 =大陸野)
- x86 CPU INTEL INSIDE
- Apps 兼容性問題 (CPU 唔係 ARM 原生無計), 暫知淘寶 Apps 版不兼容
- 有人報告電量唔頂得耐 ( <10個鐘 ), 新到手未知
- 無 Update ?
- 到現時暫未有人 ROOT 到機, XDA 有人傳話係加密左 Bootloader 之類
- 有人投訴 部份新機新買就壞機 話 質量唔好

至於 d 人成日話有咩簡易mode , 其實唔係淨係 紅米有的 ,
佢都係抄人地個 老 Lor Lor mode apps

華為個盒大d , 但係無送 headphone

當然送既係 平野 既質素了, 唔好期望要 $500 headphone 質素吧

"Home" Screen

Quick Menu  (下拉式 Menu )

Settings

Software Version
ASUS 係 Android 4.2 , 3C 係 4.2.2

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

Camera Sample

Zenphone 5 "Upgrade"

Honor 3C

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

暫知淘寶 Apps 版不兼容
<<--- 此POST 已完

3c 影相真係咁定冇focus?

待機10個鐘都無,咁要幾多舊電先夠用?

我等緊HONOR 6

引用:
原帖由 Henry 於 2014/7/8 18:50 發表
待機10個鐘都無,咁要幾多舊電先夠用?
Cant replace battery pal
Use Urine bag

引用:
原帖由 KvCC 於 2014/7/8 18:30 發表
3c 影相真係咁定冇focus?
Lousy quality but still better than Moto G

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2014/7/8 17:49 發表
暫知淘寶 Apps 版不兼容
網頁版囉

引用:
原帖由 符碌 於 8/7/2014 18:52 發表
我等緊HONOR 6

引用:
原帖由 dom 於 2014-7-8 19:36 發表

網頁版囉
咁就夠死啦

引用:
原帖由 dom 於 2014-7-8 19:35 發表

Lousy quality but still better than Moto G
連影相都影唔清楚
好難接受

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-9 07:06 發表

咁就夠死啦

用大陸app先至真係死得
我指個人

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014/7/9 07:06 發表

咁就夠死啦
大陸 apps 你先驚多得d