[業界消息] [FW - VRZone] AMD "Zen" Coming 2016 ?

引用:
原帖由 XT 於 2015-2-25 20:31 發表

出到先講啦,intel delay 等埋佢都唔掂
食花生睇佢涯唔涯到 16Q2
呀不過唔喺話今年又有 SCBU design win 賣街
應該頂到吓掛 最少好過亞視

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-25 19:47 發表
我夠知

但比你 tape out 埋但無客做白老鼠咁你賺到啲乜
依家喺從廢墟重建喎
再講堆 high margin E3 I7 咪又喺 "APU"
真正high-end果d x99果堆係鬼APU

同埋你個架構係主流情況有優勢既話, d客自然會來, 你當d客傻架咩
引用:
原帖由 XT 於 2015-2-25 20:31 發表
出到先講啦,intel delay 等埋佢都唔掂
Intel自己都鑊鑊地22nm / 14nm全部拉唔到頻, 3.5GHz+即刻出事
引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-25 20:53 發表
食花生睇佢涯唔涯到 16Q2
呀不過唔喺話今年又有 SCBU design win 賣街
應該頂到吓掛 最少好過亞視
有個好架構就有得玩, 唔係既話marketing再勁都無用

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-25 21:53 發表

同埋你個架構係主流情況有優勢既話, d客自然會來, 你當d客傻架咩

Intel自己都鑊鑊地22nm / 14nm全部拉唔到頻, 3.5GHz+即刻出事

有個好架構就有得玩, 唔係既話marketing再勁都無 ...
最慘佢拉唔到頻都快過你呢

引用:
原帖由 XT 於 2015-2-26 09:39 發表

最慘佢拉唔到頻都快過你呢
新core未必

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-26 12:56 發表

新core未必
唔會慢過舊掛

引用:
原帖由 XT 於 2015/2/26 15:08 發表

唔會慢過舊掛

引用:
原帖由 XT 於 2015-2-26 15:08 發表

唔會慢過舊掛
講緊每個core的規模仲大過Haswell

引用:
原帖由 XT 於 2015-2-26 15:08 發表

唔會慢過舊掛
The epic Bulldozer.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-25 21:53 發表

有個好架構就有得玩, 唔係既話marketing再勁都無 ...
跳槽要時間
除非你睇 simulation 就跳船姐
或者依家 server OEM definition to launch 短得過兩年

雖然話依家 simulation 應該好過以前唔少
唉唔知啦

等佢出 roadmap. 五月有啦掛

13Q4 embedded BU 路線圖喺 15 20nm puma/a57 + 28nm CZ + 28nm Seattle
16 2x x86 APU SOC + ARM APU SOC + ARM CPU

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-26 21:21 發表

跳槽要時間
除非你睇 simulation 就跳船姐
或者依家 server OEM definition to launch 短得過兩年

雖然話依家 simulation 應該好過以前唔少
唉唔知啦

等佢出 roadmap. 五月有啦掛

13Q4 embedde ...
Server基本上係好野就有人要, 仲要係貴野
果陣K8 AMD server market share升得好快

同埋insider之類好快有消息, 而家基本上finalize performance, 點會唔知需唔需要期待

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-26 21:31 發表

Server基本上係好野就有人要, 仲要係貴野
果陣K8 AMD server market share升得好快

同埋insider之類好快有消息, 而家基本上finalize performance, 點會唔知需唔需要期待 ...
insider 咗有 APU 算唔算

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-26 22:33 發表
insider 咗有 APU 算唔算
有APU唔出奇, 但係唔係最重要lor
真係講賺錢係講server

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-26 22:35 發表

有APU唔出奇, 但係唔係最重要lor
真係講賺錢係講server
咁我祝兩粒同時出
APU 目標喺 Q2 shipping Q3 in mass volume BTS 聖誕大掠水, 有 CPU 應該唔會早得過 Q2 掛
incl. K12 CPU SOC

APU 打頭陣過幾個 quarter 先出 MPU 只喺佢地又要 cut opex 嘅悲觀估計
最細粒 (~100) 14nm SOC 唔知會唔會推後到 Q4/17Q1,因為 Nolan (20nm Cat) 睇個樣都要 15Q3/Q4
一陣取消埋就好笑

Zen/K12 搭新 SOC fabric 無走雞. ring 機會幾高. scalable MCT & directory
出 SOC 可能快過同平過依家 xbar-based NB

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-27 01:16 發表

咁我祝兩粒同時出
APU 目標喺 Q2 shipping Q3 in mass volume BTS 聖誕大掠水, 有 CPU 應該唔會早得過 Q2 掛
incl. K12 CPU SOC

APU 打頭陣過幾個 quarter 先出 MPU 只喺佢地又要 cut opex 嘅悲觀估計
最細粒 (~10 ...
望到你個100 mm^2個估計就想笑

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-27 06:52 發表

望到你個100 mm^2個估計就想笑
講緊 Nolan (20nm cat) 之後果粒 14nm
有乜好笑

Beema 都喺百零百一咋喎
如果你話 4C zen APU, 4C + 8CU + 可能 L3 都要 160-180 埋單喇
我有 common sense 架

唔知會唔會直上 avx512 呢