[硬件] SSD始終差D......

SSD始終差D......

因為做simulation, 有個zip file裝左八萬個類似text file的野,
unzip落harddisk度好正常,但在Intel 320 unzip就freeze到我喊………log off都stuck左在logging off度………要打大制先得
隻SSD life expectancy 重即時少左 2%..........

似系隻 SSD 有事.,.,.,
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-10-27 12:22 發表
似系隻 SSD 有事.,.,.,
而家狂Trim緊……我諗緊係唔係佢一個file放一個block放到爆左……

或者順手做一次 Full diagnostic

所以我就算知道SSD嘅好,傳統硬碟仍然會首先考慮.

引用:
原帖由 62561 於 2012-10-27 12:32 發表
所以我就算知道SSD嘅好,傳統硬碟仍然會首先考慮.
各有長短高低,好睇你點用。

引用:
原帖由 ccw 於 2012-10-27 12:34 發表

各有長短高低,好睇你點用。
OS Disk真係爽到爆,Data Storage就無奶油有SSD

引用:
原帖由 ccw 於 2012/10/27 12:18 發表
因為做simulation, 有個zip file裝左八萬個類似text file的野,
unzip落harddisk度好正常,但在Intel 320 unzip就freeze到我喊………log off都stuck左在logging off度………要打大制先得
隻SSD life expectancy 重即時少 ...
Intel 問題
(SandForce)
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-10-27 13:15 發表

Intel 問題
(SandForce)
320 Intel 自家Controller

引用:
原帖由 ccw 於 2012/10/27 13:41 發表

320 Intel 自家Controller
咁真係 Intel 問題
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-10-27 19:34 發表

咁真係 Intel 問題
浪費左我一個下午
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我第一隻SSD係Mtron 16GB SLC
行XP搭一隻500GB硬碟使用中,16GB裝唔落Win7.

唔知佢有冇事,用落開到機工作正常就算.

引用:
原帖由 62561 於 2012-10-27 20:06 發表
我第一隻SSD係Mtron 16GB SLC
行XP搭一隻500GB硬碟使用中,16GB裝唔落Win7.

唔知佢有冇事,用落開到機工作正常就算.
弊在而家我check完冇事,用落有料到
以後咁多散的file都係store返在harddisk..........