[硬件] 唔知呢塊 asrock mb 會賣幾錢呢?

我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

我估~$1100

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-10-20 01:22 發表
我估~$1100
USD?

pci-e 3.0 x 4 full speed?
起碼都 $1800
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-10-20 13:32 發表
pci-e 3.0 x 4 full speed?
起碼都 $1800
pcie 3 x4 + mini-pcie + sas raid support
呢塊2.5~3K

AsRock唔再係窮人救星

我自己估最少 $3.5k

引用:
原帖由 XT 於 2012-10-20 13:35 發表

pcie 3 x4 + mini-pcie + sas raid support
呢塊2.5~3K
勁系勁...
不過其實唔岩家用做desktop
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-10-20 15:36 發表

勁系勁...
不過其實唔岩家用做desktop
workstation grade

2K以上走唔甩,睇下佢重做唔做窮人救星。
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

我之前無無聊聊咁樣問 asrock
1) 因我手上的 hdd 都頗多, 請問此 14個 SATA 2/3 插頭在不執行 raid mode 及在 windows 的情況下能否獨立辨認 14隻 ssd / hdd?
2) 此主機板能否支持 XEON E3-1275V2 (77W) & E3-1265LV2 (45W)?

佢之後咁樣覆
灌完所有驅動程式後,在OS下是可以看到14顆的硬碟
如果無法看到14個獨立的硬碟
請確認SATA cable 是否插好,及SATA線材有無問題,

另外我們已幫您測試XEON E3-1275V2 (77W) & E3-1265LV2 (45W)
這兩顆CPU是可以支援的

根據官方咁覆, 即係 x79 果塊 mb 都可以獨立支援 14隻 hdd (non raid) la
X79 Extreme11
http://www.asrock.com/mb/Intel/X ... ?cat=Specifications
- 8 x 由 LSI SAS2308 PCIe 3.0 控制器支援的 SAS2/SATA3 6.0Gb/s 連接埠, 支援 RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 1E 和 RAID 10), NCQ 和 "熱插拔" 功能
Z77 Extreme11
http://www.asrock.com/mb/Intel/Z ... ?cat=Specifications
- 8 x 由 LSI SAS2308 PCIe 3.0 x8 控制器支援的 SAS2/SATA3 6.0Gb/s 連接埠, 支援 RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 1E 和 RAID 10), MegaRAID 公用程式, NCQ 和 Hot Plug

from jumbo
ASRock X79 Extreme11 X79,DDR3,LGA 2011,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B HK$ 4900

引用:
原帖由 pk1667 於 2012-10-24 11:02 發表
我之前無無聊聊咁樣問 asrock
1) 因我手上的 hdd 都頗多, 請問此 14個 SATA 2/3 插頭在不執行 raid mode 及在 windows 的情況下能否獨立辨認 14隻 ssd / hdd?
2) 此主機板能否支持 XEON E3-1275V2 (77W) & E3-1265LV ...
點解唔得??
A-Z 有 26個 字母嫁嘛.
姐系可以mount 26個drive囉
doo..m = =

引用:
原帖由 pk1667 於 2012-10-24 11:05 發表
根據官方咁覆, 即係 x79 果塊 mb 都可以獨立支援 14隻 hdd (non raid) la
X79 Extreme11
http://www.asrock.com/mb/Intel/X ... ?cat=Specifications
- 8 x 由 LSI SAS2308 PCIe 3.0 控 ...
對唔住, 太睇少佢了
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-10-24 11:34 發表

A-Z 有 26個 字母嫁嘛.
如果超過 26個字母會點呀?