[硬件] [開箱文] 闊別10年, 然後再遇 - Gateway NV49C13K

[開箱文] 闊別10年, 然後再遇 - Gateway NV49C13K

係某一日, 我家某個豆丁話要部電腦做Autocad, 同佢睇左幾部

HP
一search就知咩事, 維修率高, 怕佢成日壞, 會煩死我

Lenovo G460a
dom姐 既經驗嚇怕左我

所以就揀左Gateway NV49C13K
個spac連官網都冇, o哂咀, 不過問左個sale係行都好d
而且入面都有warrany detail, 寫到明係acer跟, 都安心d

隔別左10年, 緊係要影張合照先

唔講咁多廢話, 先講個spec先
Intel i5-430M (孖春, 行2.26 GHz, 3M L2)
2GB -> 4GB DDR3 (做Promotion免費up)
640GB HDD 5.4k (Toshiba 製)
GT330M
DVD-RW
14" 16:9 Mon 1366x768
6-cell 電
Wireless b/g/n
Win 7 home pre

兩年既本地保 + 一年內地保

開箱之後, 睇到既當然會係部機先咖啦, 不過主角緊係要壓軸咖啦, 先睇下d配角
一眼睇哂, 說明書同牛牛

hippo製既牛牛, 我一眼睇到既, 係日本エイサー株式会社 (日本acer有限公司)...希望唔好學哂acer d 衰野啦...

主角出場, 先黎個主體同logo close up, 部機重又唔算太重, 2.2 kg, 同我部M600 差唔多, 甚至我覺得部牛牛仲輕過佢

右面有 headphone 同 mic, 2個usb, drive, 同埋防盜鎖洞
左面就係火牛, RJ45, 散熱同1個USB, 仲有VGA同HDMI

KEYBOARD雖然係 "偽"朱古力, 但打上手彈力唔錯, 又唔會話好嘈, 好過我個部 M600...
但連home, end等等都要 FN + 上下左右, 就真係有點兒那個...
而mousepad 都支援 multi-touch, 識得縮放扭轉

比較特別既係, 佢有一個SOCIAL NETWORK 既制, 用黎方便管理 facebook, youtube 同flickr, 希望個豆丁唔會成日掛住玩就好

最後, 玩得部機, 點都要玩下大迷信個d野咖啦...

總結: 6.8k有找就搵到一部i5 notebook, 又有成640GB 同 330GT, 咁既平霸, 夫復可求?

ps: 轉載唔該單聲

[ Last edited by 福頭蛋撻 on 2010-6-23 at 18:19 ]
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

pictures

[ Last edited by 福頭蛋撻 on 2010-6-23 at 18:17 ]

今時今日最少緊係要用 7200k 2.5" hdd la

最後一張

引用:
Originally posted by pk1667 at 23/6/2010 18:11:
要去邊度先搵到隻640 G, 7200 K 既2.5"

事實上, 用到 7200 rpm 既 640GB 2.5" 應該會貴到飛雞

咁似Sony NB
防5毛登陸,天滅中共,九評共產黨,香港獨立,西藏獨立,台灣獨立,法輪大法好

引用:
Originally posted by dellasus at 23/6/2010 18:56:
咁似Sony NB
係個keyboard有d似, 但sony用既係真既朱古力keyboard

5400rpm HDD咪好"快"?
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 23/6/2010 19:26:
我都想

引用:
Originally posted by pk1667 at 2010-6-23 18:11:
7200k

引用:
Originally posted by Aware at 23/6/2010 20:17:

7200k
可能仲快過ssd

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-6-23 19:26:
5400 rpm Seagate 唔會輸得太遠的
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

無講幾重...

引用:
Originally posted by lctang at 23/6/2010 21:05:
無講幾重...
有講的...睇清楚D...

個底好似我部ASUS, 但我部ASUS都係真正朱古力KEYBOARD