[硬件] Core 2 Quad 問題

Core 2 Quad 問題

技術問題
=====

1.  之前有見人提過真四核同假四核問題.  其賁何謂真何謂假?  Core 2 Quad 又算係真定係假?  

2.  行 VBox d vm 多的話, 一般黎講, cpu cache memory 多少對 performance 嘅影晌大唔大?

意見問題
=====

目前 config 係 Asus P5B-E + E6600 no-overclock, 如果唔係成部機 upgrade 的話, 淨 up 粒 u 似乎最盡都只係 Core 2 Quad.  呢粒野話貴唔貴話平亦唔平, 想問下大家意見值唔值得咁 up 法?  
(*Xeon 4 775 socket 塊 mb 好似唔十扑)

另, Core 2 Quad 入面有冇話邊粒最抵玩?  
& 呢條 line 有冇話幾時會停產?  有冇跌價空間?  

Thanks a lot for your advice.

1. Read quad-core
2. 唔會太大

跌價空間不大, 最最平有VT果粒

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-9-21 18:10 發表
1. Read quad-core
2. 唔會太大

跌價空間不大, 最最平有VT果粒
即係 core 2 上 quad-core 係值得投資.
而粒 quad-core 只要有 VT 就夠我玩 vbox, 幾多 GHz 同 cache ram 嘅性價比都相對唔高 ?

另,
啱啱又諗起好似話 quad-core 有個別 model 個 core temp. 特別高, 有冇 ching 有經驗 ?

引用:
原帖由 WHO 於 2010-9-21 23:48 發表

即係 core 2 上 quad-core 係值得投資.
而粒 quad-core 只要有 VT 就夠我玩 vbox, 幾多 GHz 同 cache ram 嘅性價比都相對唔高 ?

另,
啱啱又諗起好似話 quad-core ...
無錯

Q6600 係最抵玩既選擇 , 但係個價好硬淨 , 因為好多雙核想轉四核都係首選Q6600 , 兼容性亦係最好

引用:
原帖由 孔明 於 2010-9-22 00:24 發表
Q6600 係最抵玩既選擇 , 但係個價好硬淨 , 因為好多雙核想轉四核都係首選Q6600 , 兼容性亦係最好
原來仲有呢粒正野, 買個時又留意下, 壇主建議, 到時 Q6600 Q8400 邊粒平買邊粒.  

引用:
原帖由 WHO 於 2010-9-22 21:28 發表

原來仲有呢粒正野, 買個時又留意下, 壇主建議, 到時 Q6600 Q8400 邊粒平買邊粒.  
Q8400 要留意BATCH # , 早期未必有VT, 要後期先有

引用:
原帖由 孔明 於 2010-9-23 03:36 發表

Q8400 要留意BATCH # , 早期未必有VT, 要後期先有
多謝提醒
唔講真係唔知
Q8400 遲出過 E6600 成兩年都居然仲有呢d 問題

引用:
原帖由 WHO 於 2010-9-23 17:20 發表

多謝提醒
唔講真係唔知
Q8400 遲出過 E6600 成兩年都居然仲有呢d 問題
Q8 本身係唔支援VT 既
Intel 4核心既代碼如下:
Q6X00 : 266FSB , 8M L2 , 65nm , 有VT
Q6X50 : 333FSB , 8M L2 , 65nm , 有VT
Q9X50 : 333FSB , 12M L2, 45nm , SSE4.1 , 有VT
Q9X00 : 333FSB , 6M L2, 45nm, SSE4.1, 有VT
Q8x00 : 333FSB , 4M L2, 45nm , SSE4.1, 部份支援VT*

*Q8200 全線唔支援 , Q8300或更高型號而且係 R0 Stepping = 支援VT

引用:
原帖由 孔明 於 2010-9-23 18:35 發表

Q8 本身係唔支援VT 既
Intel 4核心既代碼如下:
Q6X00 : 266FSB , 8M L2 , 65nm , 有VT
Q6X50 : 333FSB , 8M L2 , 65nm , 有VT
Q9X50 : 333FSB , 12M L2, 45nm , SSE4.1 , 有VT
Q9X00 : 3 ...
Q8最睇唔起,又庵又冇VT

引用:
原帖由 Aware 於 2010-9-23 20:03 發表

Q8最睇唔起,又庵又冇VT
但坦白講, 唔要VT 既User, Q8 同Q9 既性能差別又唔係想像中咁大