[硬件] Server 自選料的問題

Server 自選料的問題

睇黎開綠燈多

本來想IBM Server, 但X3x00 太長...放唔落機櫃.

而家考慮緊Hell T110, T310
SandyBridge 應該趕唔切,
得Xeon X34x0/ Core i5-530

但有D 自選料的問題

1. 一粒八核心, 同兩粒四核心比, 係唔係真係有野LOAD, 2粒會比1粒好?
   定係咩情況先出現 2粒U 比1粒U好?

2. 而家選RAM 都係分UDIMM 同RDIMM, 大家都係ECC左?
   唔明咩叫" 1 顆處理器適用的 8GB 記憶體 (4x2GB) 1333MHz 單陣序 RDIMM "
   是係效能好D?

3A. 玩SAS, 就一定要玩埋RAID?

3B. 如果玩RAID 0 + H200, 單挑1隻15K 的SAS, 都係SAS WIN?

3C. Hardware RAID 同SW有咩分別? 冇禁易死?
    設定易唔易?
   Hell 得比 H200, PERC S300 / SAS 6/iR控制卡

1. 1 should be better.
2. U好似係慳電同無咁高
3a. 最好
3c. hardware唔用CPU資源計raid, 當然raid 1, raid 0系唔駛理

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-8 21:11 發表
1. 1 should be better.
2. U好似係慳電同無咁高
3a. 最好
3c. hardware唔用CPU資源計raid, 當然raid 1, raid 0系唔駛理
勁呀QC

我係鄉下仔一名...唔識禁多.

煩緊點選料..

RAID 0 係加速, 即係一隻死, 就成套死, 對嗎?
聽到E D 傳聞都有D 擔心, 但SERVER 用HDD 都會耐用D?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-8 21:13 發表

勁呀QC

煩緊點選料..

聽到E D 傳聞都有D 擔心, 但SERVER 用HDD 都會耐用D? ...
http://zh.wikipedia.org/wiki/RAID

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-8 21:14 發表

http://zh.wikipedia.org/wiki/RAID
Thanks QC.

睇左, 都係唔好用條命玩RAID0...

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-8 21:22 發表
睇左, 都係唔好用條命玩RAID0...
6個hdd以上建議raid 5+1 / raid 6 up

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-8 21:13 發表

勁呀QC

煩緊點選料..

聽到E D 傳聞都有D 擔心, 但SERVER 用HDD 都會耐用D? ...
server 無咩人會用 Raid 0
Raid 0 死一隻就全死, 咩 data 都囉唔返

Xeon X34X0 有 8core 咩???
最高個粒 3470 都係得 4 core 8條 threads
(即係好似 P4 年代既 HT, 以 CPU 餘下既資源去模擬另一粒 CPU,
因為好多時 CPU 都唔會去到 100%, 多一粒出黎行會比一粒 CPU 行100% 快DD)

另外 T110/T310 係 Tower 機, 唔可以上機櫃, 只可以好似普通 PC 咁放係台

無記錯你既要求係做 File Server, 唔知有無 Application 上面行呢???
要唔要包 Windows 2008 Server?
好多野要諗要買...
你 budget 幾多, 我試下幫你係 HELL 度揀野啦...

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-8 21:29 發表

server 無咩人會用 Raid 0
Raid 0 死一隻就全死, 咩 data 都囉唔返

Xeon X34X0 有 8core 咩???
最高個粒 3470 都係得 4 core 8條 threads
(即係好似 P4 年代既 HT, 以 CPU 餘下既資源去模擬另一粒 CPU,
因為好多時 CPU 都唔會去到 100%, 多一粒出黎行會比一粒 CPU 行100% 快DD)

另外 T110/T310 係 Tower 機, 唔可以上機櫃, 只可以好似普通 PC 咁放係台

無記錯你既要求係做 File Server, 唔知有無 Application 上面行呢???
要唔要包 Windows 2008 Server?
好多野要諗要買...
你 budget 幾多, 我試下幫你係 HELL 度揀野啦...
係..又記錯.

係了. 普通放台了...

應該係包STD 2008 64BIt ENG

Budget THINK 緊2皮-2皮5 Max.....

有一個PROGRAM 係上面行...本身PROGRAM唔大食, 都係2百幾MB RAM.....最大問題係連著SQLSERVER 程式同DB, 而家一開佢都淨食2.8GB RAM(今日新紀錄)

係唔係RAM先好D?

好過玩RAID1/5(聽說RAID 5 寫入慢過讀)...有DATA出入出入, 睇黎行普通會好D

你有幾大個 DB 呀...
我公司30G DB 都係用 1.XG Ram

Raid 1 同 Raid 5 都會寫慢, Raid 5 要計數, 更加慢
正確 DB server 係會咁做
2隻HDD 行 Raid 1 做 System (即係 C)
2隻 HDD 行 Raid 1 做 Log, DB 真正寫野大部份時間都係 Log 上面寫野, 等 DB 得閒先會由 Log 抄返入 DB, Log 快對 SQL server 會快D
另外再睇有幾多 Data, 再買幾多 HDD 用黎放 DB

不過咁, 最少已經要 6隻 HDD, 唔係所有人都會咁做 (我公司 40台 server, 只有一台係咁做)
唔係好多人用既 DB, Raid 5 都夠用 (提外話, Raid 6 會比 Raid 5 快, 不過唔係所有 card 都 support)

==========================================
唔記得問, SQL server license 有未???
20K 包左 Windows license 未???

比幾張你參考下
3部我都用左 3隻 300G 行 Raid 5
大約可以用 600G 左右
T410 用新 CPU, Hz 會慢少少, 不過 今年 Q1 先出
對比 T310 同 T110 用既 CPU 係 09年出, 我估 E5 系會好少少...
全部我都用左 8G Ram, T110 一定要用 Win 08 SBS (Small business server)
SBS 入面包左 Win 2008, SQL 2008 同 Exchange Server
不過佢D CAL 好煩 (例如無得upgrade, 一定要買夠 CAL, 最多得 40個 CAL 等等), 最好唔好買 SBS
另外, 全部 server 我都加左3年 7x24 4小時上門 support
T110 無呢個 option, 我只好揀 4年 7x24 2小時上門

T310 同 T410 都 over budget
不過如果有 Dell Sales, 會有 discount
打上去講你個 budget / requirement
會比較易.
如果要 sales contract, PM 我, 我比我公司個 sales 你
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

UDIMM=Unbuffered DIMM
RDIMM=ECC+Registered DIMM

同純ECC有分別
"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-8 23:34 發表
你有幾大個 DB 呀...
我公司30G DB 都係用 1.XG Ram

Raid 1 同 Raid 5 都會寫慢, Raid 5 要計數, 更加慢
正確 DB server 係會咁做
2隻HDD 行 Raid 1 做 System (即係 C)
2隻 HDD 行 Raid 1 做 Log, DB 真正寫野大部 ...
我都唔知, 因為係海外公司都用....食RAM

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-9 00:09 發表
比幾張你參考下
3部我都用左 3隻 300G 行 Raid 5
大約可以用 600G 左右
T410 用新 CPU, Hz 會慢少少, 不過 今年 Q1 先出
對比 T310 同 T110 用既 CPU 係 09年出, 我估 E5 系會好少少...
全部我都用左 8G Ram, T110  ...
謝謝高手.

raid 5 我見d 網頁話容量係n-1 隻.
速度係讀快過寫.

如果sqlser/成日寫出讀出, 會唔會都ok?

會唔會比一般一隻sata慢?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-9 10:22 發表

謝謝高手.

raid 5 我見d 網頁話容量係n-1 隻.
速度係讀快過寫.

如果sqlser/成日寫出讀出, 會唔會都ok?

會唔會比一般一隻sata慢?
我已經用 15000轉既 HDD
Budget 所限, Raid 5 係最抵玩
如果唔係, 一係就 Raid 6 or Raid 0+1
2樣都係最少4隻 HDD, 用得2隻

我公司既 ERP 有 50-80 人用
都係用 Raid 5 only