[軟件] 好野,Windows 8廠機lock UEFI,連舊版Windows都裝唔到

好野,Windows 8廠機lock UEFI,連舊版Windows都裝唔到

引用:
原帖由 Aware 於 2011-9-23 10:34 發表
http://www.zdnet.com.au/windows- ... linux-339322781.htm
我諗應該又係
95->98->ME->XP->VISTA->7->8
咁用法GA啦

今大獲了
始終做唔到DUAL BOOT
仲要有KEY
先起到OS
真係搵笨

以前TPM 都無今多問題
家陣

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2011-9-23 10:46 發表
今大獲了
始終做唔到DUAL BOOT
仲要有KEY
先起到OS
真係搵笨

以前TPM 都無今多問題
家陣
唔用囉, 咩事  

可以disable secure boot

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-9-23 10:48 發表
可以disable secure boot
可以做到 問題係廠bios design
有好多廠未必有design
買咗果陣 塊板無 就真係

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2011-9-23 11:01 發表

可以做到 問題係廠bios design
有好多廠未必有design
買咗果陣 塊板無 就真係
如果部desktop spec.講明支援Win7/Linux,相信佢可以disable...
Business desktop唔會咁玩o野

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-9-23 11:02 發表

如果部desktop spec.講明支援Win7/Linux,相信佢可以disable...
Business desktop唔會咁玩o野
希望啦 始於有人想行dual boot 實體機
因為有user 話 windows 個vm 好suck

點解 $soft 要甘玩? 扑左 linux?
Viva la vida

引用:
原帖由 backspace-hk 於 2011-9-23 11:08 發表
點解 $soft 要甘玩? 扑左 linux?
加強bitlocker system
因為佢果bitlocker 被人地破過

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2011-9-23 11:14 發表

加強bitlocker system
因為佢果bitlocker 被人地破過
就系用LINUX
正如破WINDOWS PASSWORD 一樣

引用:
原帖由 jackli 於 2011-9-23 11:52 發表

就系用LINUX
正如破WINDOWS PASSWORD 一樣
我想知係點破架?
Viva la vida

重諗住買翻正版 Windows 7 支持下
睇黎繼續用開心版
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2011-9-23 12:36 發表
重諗住買翻正版 Windows 7 支持下
睇黎繼續用開心版
你都唔用廠機(desktop),呢單野唔係好關你事喎
===================
NB就HIHI啦。

引用:
原帖由 Aware 於 2011-9-23 15:59 發表

你都唔用廠機(desktop),呢單野唔係好關你事喎
===================
NB就HIHI啦。
但呢個好似係Win8 64 bit requirement