[智能電話] M$ Windows Phone 仍需努力 XD

M$ Windows Phone 仍需努力 XD

微軟智能手機求存 貼錢求Apps商開發
http://news.mingpao.com/20120407/tba1.htm

【明報專訊】微軟為求在智能手機市場立足,「貼錢」資助著名Apps開發商,要求他們編寫可用於Windows手機平台的Apps版本,盼能挑戰Google和蘋果。社交網站Foursquare便承認,由於微軟願意包底,他們會增設Windows手機版的Apps。但Windows手機用戶少,始終是微軟拉攏Apps開發商的最大隱憂。

去年微軟伙拍諾基亞,推出使用Windows作業系統的智能手機,但經多番催谷,Windows智能手機的市場佔有率仍未見太大起色,截止去年底,Windows智能手機的佔有率跌至4.7%,較9月時的5.6%減少0.9個百分點,遠低於同期Google和蘋果的47.3%及29.6%。

手機市佔率跌 Apps少難吸客

現時Windows手機Apps的數目僅得7萬,追不上蘋果及Google的60萬及45萬,很難吸引用家放棄iPhone及Android,轉用Windows智能手機,微軟遂決定出動「銀彈」策略,包括出錢給著名開發商,「包底」開發Windows手機版的Apps,希望吸引他們把「重量級」的Apps,從iPhone及Android移植至Windows手機,增加競爭力。

開發一個Windows手機版Apps的成本,由6萬至60萬美元不等,視乎Apps的複雜程度,若微軟要包底出資給開發商,所花的費用將不菲。微軟為討好開發商,還承諾將他們的Apps放在微軟AppStore的當眼位置,並讓他們在Windows手機賣廣告,增加開發商的收入來源。

社交網坦言貼錢才開發

網站及Apps開發商對微軟願意「貼錢」,都表示歡迎。社交網站Foursquare坦言,公司的資源有限,「只能把資源投放在最有回報潛力的平台」,讓旗下工程師在iPhone、Android及黑莓手機平台開發了Apps;若非微軟肯出錢協助Foursquare外判開發Windows手機版本程式,公司很可能不會考慮進軍微軟的手機平台。

市場研究公司ABI Research預測,今年智能手機Apps的下載次數將達360億次,但估計只有2%是屬於Windows智能手機程式版本,皆因微軟在智能手機的市佔率實在遠低於Google和蘋果,對程式開發商來說,成本效益太低,Windows手機用戶少,仍是開發商的最大障礙。

(紐約時報/華爾街日報)

無 Apps
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

放心,佢有無限金錢,7吾得去到咪10,終有一天隊瓜你
Loli退散,御姐無敵

原本都想用,Lumia 710 二千幾我覺得幾平
點知連似樣啲嘅中文輸入法,Nokia 嗰個中文輸入法都係要自己 copy & paste
同埋啲政府部門、公司都剩係出 Android / iOS 版嘅 apps ("通訊辦" Speed Test、MTR、HKEAA)
:)

下一部可能用番Nokia

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-4-7 12:40 發表
點解
連我都話唔好 用佢做乜鬼

佢d app 9成都收錢。 又唔好用
由其7.0 打後冇zune 係完全過唔到data. 連基本藍牙都send 唔到野

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-4-7 12:40 發表
仲起到先算啦

引用:
原帖由 zaha 於 2012-4-7 12:54 發表
佢d app 9成都收錢。 又唔好用
由其7.0 打後冇zune 係完全過唔到data. 連基本藍牙都send 唔到野
唔介意自閉, 我不如用返iPhone.

引用:
原帖由 MacMonster 於 2012-4-7 12:58 發表

唔介意自閉, 我不如用返iPhone.
當然啦… 但唔係個個都鐘意用咁多錢買部手機…

Iphone j 左之後唔洗itune 都望到下d 相 win phobe
佢唯一好咪office lo

暫不考慮

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-4-7 12:38 發表
原本都想用,Lumia 710 二千幾我覺得幾平
點知連似樣啲嘅中文輸入法,Nokia 嗰個中文輸入法都係要自己 copy & paste
同埋啲政府部門、公司都剩係出 Android / iOS 版嘅 apps ("通訊辦" Spe ...
早排去衛X試玩過Lumia 800同710,感覺WP7.5都幾順,但似乎已經太遲,「生不逢時」,市場畀iOS同Android搶佔哂,WP7.5冇對手咁多apps....
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2012-4-7 13:18 發表

早排去衛X試玩過Lumia 800同710,感覺WP7.5都幾順,但似乎已經太遲,「生不逢時」,市場畀iOS同Android搶佔哂,WP7.5冇對手咁多apps....
就係見佢又平又順先至差啲中伏

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-4-7 13:46 發表

就係見佢又平又順先至差啲中伏
佢用單核1.4GHz(Qualcomm CPU?),但真係好順,比起以前果d Symbian雞雞機,真係脫胎換骨。 可惜玩左一陣,覺得入面唔係太多野玩,而且,正如你所講,好多apps只出iOS或Android版,用WP7.5好易變孤兒。
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

無輸入法已經