[硬件] [FW] NV Tegra 3的mini-itx小板

[FW] NV Tegra 3的mini-itx小板

NV Tegra 3的mini-itx小板現身
http://it.oc.com.tw/ocitview.asp?gitid=2127170

各位玩家還記得NVIDIA 的〝Project Denver〞嗎?這是NVIDIA因為想要進軍CPU市場而提出的計畫,不安於GPU市場而已,NV野心不小。不過從發表計畫以來,我們只看到了NV不斷提升ARM架構的Tegra處理器效能,然後性能堪比x86 CPU的多少效能,但是如何實際應用於一般PC平台似乎仍不見頭緒。

但是現在根據外媒報導,國外已經有廠商kontron打造出一款預載NV Tegra 3的mini-itx小板kontron KTT30/mITX,其內載ARM Cortex-A9架構、頻率900MHz的Tegra 3 四核處理器,並且搭配最高DDR3L 2GB的onboard低電壓記憶體、超低電壓NVIDIA GeForce GPU及加強3D效能、透過HDMI 1.4a及LVDS插槽還可輸出不同影像畫面…等等,此外GPU部分也可支援1080P的影片播放與H.264 MP4的編碼、解碼功能,運算效能有水準以上的標準。

儲存部分則有mSATA 3Gb/s介面插槽、兩組SD卡插槽跟onboard的eMMC(bootable),另外還有兩組mPCIe插槽可做擴充之用,同時也把PCIe通道分給SIM卡插槽使用,如此便能支援3G上網功能。其他介面規格則是有兩組RS232埠、三組USB 2.0埠、GbE Lan、雙聲道音效輸出與S/PDIF數位音效輸出…等等。而電力部分則是僅靠2-pin的電源接孔輸入,相當省電,保留了ARM架構處理器的優勢。

總結來說,其實這款mini-itx小板的硬體規格並不是特別之處,最值得玩家關注的是現在ARM架構處理器如Tegra 3之流已經切進了低端PC的市場,在超低耗電、堪用效能與低廉價格的三重夾擊下,首當其衝的就是Intel Atom、AMD E系列APU,雖然說目前僅有kontron推出類似概念性的主機板產品,但是各位應該可以看出些許端倪,也許靠著Linux作業系統或是接下來即將推出的Windows RT作業系統,我們可能很快就可以看到搭載ARM架構處理器的低階PC在市場上了~。

消息/圖片來源:www.techpowerup.com、emea.kontron.com
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

無OS support已經搞笑

仲未計Tegra 3慢過E-350 / D2500唔少

重點係價錢

NV真係上腦..成日覺得自己取代到intel...

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 10:54 發表
NV真係上腦..成日覺得自己取代到intel...
係取代全世界所有CPU, 包括ARM + x86

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-22 10:54 發表

係取代全世界所有CPU, 包括ARM + x86
不過..佢可能取代到amd個share..XDDDD

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 10:56 發表
不過..佢可能取代到amd個share..XDDDD
機會幾細, 除非x86 server式微
試問有邊個server major vendor會想俾Intel楂緊頸?

反而以Tegra咁既價, 山寨級ARM CPU生產商有難了

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-22 10:58 發表

機會幾細, 除非x86 server式微
試問有邊個server major vendor會想俾Intel楂緊頸?

反而以Tegra咁既價, 山寨級ARM CPU生產商有難了
唔會式微..但過多幾年ARM server有作為的..nv應該會食住自己粒gpu去攻呢個market..
反而我真係睇唔到amd有咩出路..mobile又唔夠人黎..desktop/notebook又唔夠intel黎..

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 11:04 發表
唔會式微..但過多幾年ARM server有作為的..nv應該會食住自己粒gpu去攻呢個market..
反而我真係睇唔到amd有咩出路..mobile又唔夠人黎..desktop/notebook又唔夠intel黎.. ...
可惜你唔夠心水清

你識話NVIDIA開始用GPU compute power
AMD / Intel都一樣係咁develop

以呢方面來比,  AMD同Intel係無得比的
http://www.tomshardware.com/reviews/opencl-simhd-vreveal,3122-12.html

如果唔係, Intel係唔會係呢幾年大力推動iGPU development,
佢推唔係為左乜, 係defend nvidia / amd的入侵,
如果無CUDA / OpenCL, 邊會有QuickSync的出現?

另一個諗法, intel係點都要養住amd的, 你自然知點解

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-22 11:12 發表

可惜你唔夠心水清

你識話NVIDIA開始用GPU compute power
AMD / Intel都一樣係咁develop

以呢方面來比,  AMD同Intel係無得比的
http://www.tomshardware.com/reviews/opencl-simhd-vreveal,3122-12.html

如果唔 ...
點解..成日以GPU有幾快去同intel去比較..佢GPU快過intel..唔代表一定有market..相信你都明..
而我亦都唔係因為NV有強大GPU搭夠而去講佢第時會跑出..
只係咁岩NV真係GPU夠強..佢marketing真係做得比AMD做得好.. :funny

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 13:35 發表
點解..成日以GPU有幾快去同intel去比較..佢GPU快過intel..唔代表一定有market..相信你都明..
而我亦都唔係因為NV有強大GPU搭夠而去講佢第時會跑出..
只係咁岩NV真係GPU夠強..佢marketing真係做得比AMD做得好.. : ...
OpenCL其實唔難跑出, 相信你都知點解

另外CPU single thread performance其實再上升空間唔大
唔配合GPU就真係會俾ARM跑出

(NVIDIA Marketing做得好, 但係server market d人唔係好似desktop咁傻既,
記唔記得早期GPU computing上top 500有出過HD4870x2)

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-22 17:06 發表

OpenCL其實唔難跑出, 相信你都知點解

另外CPU single thread performance其實再上升空間唔大
唔配合GPU就真係會俾ARM跑出

(NVIDIA Marketing做得好, 但係server market d人唔係好似desktop咁傻既,
記唔記得早期GP ...
有都好少了..gpgpu又係講左N年..無人推..又唔多人寫..睇下之後hsa幫唔幫到佢吧..
其實amd可以點呢..又唔可以死..被人買左x86又唔轉移得..如果有人買佢intel都要被迫授權..
我覺得暫時最好做法..佢要發圍只可以走ARM條路係...做x86唔係唔做得但無錢賺..所以最後amd退出x86 market個機會都唔係無可能..
一係佢走server market搵到出路..呢個可能仲好..但又有幾多廠會support佢..
其實nv都算醒目..鬥唔過intel最後俾佢搵到arm條路走..硬係唔知點解..覺得windows rt出現..係nv推波助瀾..
nv有左windows rt..其他market再由頭黎過推其他野..應該點都易d..

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 18:40 發表
有都好少了..gpgpu又係講左N年..無人推..又唔多人寫..睇下之後hsa幫唔幫到佢吧..
今年同舊年差好遠了, Photoshop開始都有
引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 18:40 發表
其實amd可以點呢..又唔可以死..被人買左x86又唔轉移得..如果有人買佢intel都要被迫授權..
而家好似改左得
引用:
我覺得暫時最好做法..佢要發圍只可以走ARM條路係...做x86唔係唔做得但無錢賺..所以最後amd退出x86 market個機會都唔係無可能..
一係佢走server market搵到出路..呢個可能仲好..但又有幾多廠會support佢..
其實server market AMD算好多support,
如果好似desktop咁既效能, 早就無乜廠出Opteron server
事實上又未算係wor
引用:
其實nv都算醒目..鬥唔過intel最後俾佢搵到arm條路走..硬係唔知點解..覺得windows rt出現..係nv推波助瀾..
nv有左windows rt..其他market再由頭黎過推其他野..應該點都易d..
NVIDIA本身唔同Intel直接競爭, 而家變左同Qualcomm / Samsung / Ti爭, 反而真係唔可以做得差,
Tegra US$2x批其實仲傷過AMD...

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-22 20:28 發表

今年同舊年差好遠了, Photoshop開始都有

而家好似改左得

其實server market AMD算好多support,
如果好似desktop咁既效能, 早就無乜廠出Opteron server
事實上又未算係wor

NVIDIA本身唔同Intel直接競爭, 而家 ...
photoshop..*_*.. 5果時又話cuda support..但原來唔係內置plugin..ps6今次邊方面support..未dl添..
opteron已經少左好多鳥..相比起intel..希望佢都可以生生性性..
nv至在搶market.. 佢真係蝕住賣咁..但價一跌左落去..想上返就好難..仲要咁多對手..咁搞法..d arm廠間間都賺少少去玩的話..唔知佢地會有幾多錢去做R&D