[硬件] The AMD fiasco...?

The AMD fiasco...?

當全世界都講 AMD 壞話,我依然帶點樂觀的想法。
當全世界都話 Kabini 要年中至年尾先上市,我依然樂觀地認為佢 13Q1 就黎料。
當全世界都話 Kaveri 要拖到 2014 年對上 14nm Broadwell,我依然樂觀地認為佢 13Q2/Q3 就爆 seed。

老實講,我真心唔覺得會 delay. 有乜理由會? Trinity 都無啦.

引用:
原帖由 Puff 於 2012/10/14 03:31 發表

當全世界都講 AMD 壞話,我依然帶點樂觀的想法。
當全世界都話 Kabini 要年中至年尾先上市,我依然樂觀地認為佢 13Q1 就黎料。
當全世界都話 Kaveri 要拖到 2014 年對上 14nm Broadwell,我依然樂觀地認為佢 13Q ...
Well , 係時候入股 AMD
$2.75USD 靚價
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-10-14 12:24 發表

Well , 係時候入股 AMD
$2.75USD 靚價
有冇方法買到NOKIA股份

其實我唔覺得班 AMD executive 係咁蠢... 舉個例 tablet market...
原本係有粒 Samara APU... 1-2 Jagaur Cores, truly built for tablets
不過取消左,依家大概係直接用 Kabini scale 落去 3.8W/5.9W ...。

其實算係幾聰明,因為明知實無大量既 capacity... 貿然去馬只會瓜柴。
而且同 Nvidia 唔同既係,佢地用緊 x86 打入去 low-power consumer electonics,但係 x86 係非主流呢... sosad
所以我轉變鳥諗頭,不久既將來 AMD ULP lineup 都係會訓身用 ARM 架啦... 然後一粒橫掃 tablets + smartphone #good#。

引用:
原帖由 Puff 於 2012/10/14 16:50 發表
其實我唔覺得班 AMD executive 係咁蠢... 舉個例 tablet market...
原本係有粒 Samara APU... 1-2 Jagaur Cores, truly built for tablets
不過取消左,依家大概係直接用 Kabini scale 落去 3.8W/5.9W ...。

其實算係 ...
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-10-14 16:53 發表

其實依家個壁壘好分明:

LP/ULP APU: Embedded System, Tablets & Ultrathins
Mainstream APU: Ultrathins & Mainstream trad. PC market
Performance APU (in the future): Generic Server, HPC, Cloud and High-end trad. PC market

所以 Samara 取消好合理,因為佢既 coverage 太細,profitability 成疑。AMD 亦都缺乏優勢。

不過呢,AMD 未死得住,仲有三大 console 頂住檔。