[業界消息] 警鐘響起,AMD 能撐過去嗎?

警鐘響起,AMD 能撐過去嗎?

2013 roadmap changes again.

95/125W Vishera CPU 照舊,<25W Kabini APU 照舊。15-100W Kaveri APU 卻是消失了,換上了 feature set 同 Trinity 接近的 Richland。
Richland is w/ Piledriver cores. 是不是 GCN 不知道,但據我所知 HSA 用 Trinity APU 也是能跑的。
製程未知。但係,名義上既 2013 HSA APU 只會有 Low-power 的 Kabini 和伺服器的 28nm 1-2P APU 就是鉆板上的事實了。

猜測
1. Trinity 和 Kaveri 的效能差距不大,而且接連後三代既 life cycle 係某 D 因素既影響下,於是 Kaveri 成了被宰的目標。
2. AMD 放緩開發週期,只係製程更新時先會更新設計
3. 跳過 28nm,直接向 20nm w/ TSV 進發
4. 抽調人手搞 ARM Server CPU
5. 最壞情況是這一級的 APU 取消,桌面直接用 Server APU,Notebook/Ultrathin 用閹割既 Server APU 同 Low-power APU 撐大局

2,3,5都唔可能

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-11-2 19:40 發表
2,3,5都唔可能
3 有可能的,最少 2014 年也該是 20nm 了。TSV 就話可能性不高。
2 只是 1 的進階版。但倒也是可能。這是 OEM adoption 問題,Llano 可見一斑。

引用:
原帖由 Puff 於 2012-11-2 19:42 發表

2 係可能。Llano 既 Stock 心照,而且連續 3 個設計都係同一個 node。
3 更有可能的,最少 2014 年也該是 20nm 了。TSV 就話可能性不高。

2要咁做既話, 要Haswell同Broadwell唔推出先得
3更加搞笑, 2014唔會有大量20nm fab capacity
2012年都唔多28nm fab capacity, 2014就唔會多20nm fab capacity

至於OEM, 唔成日轉socket就得

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-11-2 19:44 發表

2要咁做既話, 要Haswell同Broadwell唔推出先得
3更加搞笑, 2014唔會有大量20nm fab cacacity
信不信由你。20nm 2013 年中開始 ramp up. 即使不多,也不會少。

無辦法,
好多人都只系用電腦上下facebook, 少少game..
依家手機都做到..

從來都系市場決定生死, 不是核心數目, 不是時脈.
我要勁cpu -> intel,
要勁gpu -> Nv,
要方便淨上網 -> smart phone

咁amd 有咩用?
所謂 "APU"
其實針對只系好少量仲用緊desktop,
又鐘意打無特效的game,
又窮 (除左dom) 的人

而依類人, 系好少眾
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-11-2 19:46 發表
無辦法,
依家手機都做到..

咁amd 有咩用?
所謂 "A ...
APU呢個initiative係好
如果係Intel個名就嬴左

90%的用家已經唔理你入面係咩CPU

引用:
原帖由 jackli 於 2012-11-2 19:46 發表
無辦法,
依家手機都做到..

咁amd 有咩用?
所謂 "A ...
trad PC market growth 是 kind of disinflation,不是 deflation.
至於 APU... 見仁見智。天時地利人和未到。

引用:
原帖由 Puff 於 2012-11-2 19:46 發表

信不信由你。20nm 2013 年中開始 ramp up. 即使不多,也不會少。
賭$100, 2013年尾無50k wpm以上

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-11-2 19:49 發表

賭$100, 2013年尾無50k wpm以上
2014Q2 EPC$100

引用:
原帖由 Puff 於 2012-11-2 19:49 發表

2014Q2 EPC$100
HK$100, 2013 Q4無50k wpm

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-11-2 19:50 發表

HK$100, 2013 Q4無50k wpm
賭左我輸硬。2013 會有先怪,今年年尾先 risk production,係都係堆大 GPU 上陣先。

引用:
原帖由 Puff 於 2012-11-2 19:51 發表

賭左我輸硬。2013 會有先怪,今年年尾先 risk production,係都係堆大 GPU 上陣先。
你知就好啦, 咁明年唔用28nm, 等死嗎?
32nm > 28nm最少die size少10-20%

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-11-2 19:52 發表

你知就好啦, 咁明年唔用28nm, 等死嗎?
32nm > 28nm最少die size少10-20%
我講直接跳過 28nm 上 20nm 係講跳過 Kaveri 呢個 design,juz like Brazos -> Kabini.
而且 32nm 同 28nm 係咪真係有呢種 die size reduction 都係成疑,一黎唔同 process 二黎實際既 characteristics 唔知。好似 GF 14XM/TSMC 16SoC 咁,話就話係 16/14nm 姐,事實上係 hybrid 呢。

引用:
原帖由 Puff 於 2012-11-2 19:55 發表

我講直接跳過 28nm 上 20nm 係講跳過 Kaveri 呢個 design,juz like Brazos -> Kabini.
而且 32nm 同 28nm 係咪真係有呢種 die size reduction 都係成疑,一黎唔同 process 二黎實際既 characteristics 唔知。 ...
跳過Kaveri會幾大鑊下
A記學製程係有learning curve的