[業界消息] Sony PlayStation 4 “Orbis” May Cost Between $399 and $499 at Launch

Sony PlayStation 4 “Orbis” May Cost Between $399 and $499 at Launch

如果係跟Yen價無可口非,yen跌都只不過係呢幾個禮拜既事。

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-2-9 00:15 發表
http://www.xbitlabs.com/news/mul ... _Launch_Report.html

hardware差左都咁貴
咁叫差左...

引用:
原帖由 Puff 於 2013-2-9 16:23 發表

咁叫差左...

Jaguar的single thread performance肯定低過Power 5

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-2-9 16:28 發表

Jaguar的single thread performance肯定低過Power 5
custom core 黎。至於 Cell PPC core 既 ST perf 唔評論,但最少比 Cell SPE 簡單得多。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-2-9 16:44 發表
custom core 黎。至於 PPC core 既 ST perf 唔評論,但最少比 Cell SPE 簡單得多。
都係慢, 當你efficiency多50% (1.6> 2.4GHz)
2.4GHz的K8, 而家好多game都開始吃力, 莫講話5年後的game

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-2-9 16:45 發表

都係慢, 當你efficiency多50% (1.6> 2.4GHz)
2.4GHz的K8, 而家好多game都開始吃力, 莫講話5年後的game
真係要講既話,我會覺得你睇當年既果粒 PPC core 睇得太高。但我認同 Jagaur-class 既 CPU 對依家既遊戲係吃力。
再講,相對 Cell SPE+PPE 都係好左既,eh,無視頻率。

至於你問我信唔信呢種 spec,我係唔信。因為呢種 spec 連 GW2 都跑唔得順。
單機遊戲就可能夠既,multi-player 就... ehhh...。

但最少 GPU 好過以前啦。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-2-9 16:58 發表

真係要講既話,我會覺得你睇當年既果粒 PPC core 睇得太高。但我認同 Jagaur-class 既 CPU 對依家既遊戲係吃力。
再講,相對 Cell SPE+PPE 都係好左既,eh,無視頻率。

至於你問我信唔信呢種 spec,我係唔信。因為呢種 spec  ...
所以我傾向相信~3GHz的Bulldozer
起碼Bulldozer係high-freq的scaling會好好多
缺點係transistor count多1倍

GPU好極都無用, CPU都推得郁先得
D2700 + GTX680都無用啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-2-9 17:02 發表

所以我傾向相信~3GHz的Bulldozer
起碼Bulldozer係high-freq的scaling會好好多
缺點係transistor count多1倍

GPU好極都無用, CPU都推得郁先得
D2700 + GTX680都無用啦 ...
你可以將 accelerator 計埋入去既。我都唔知 AMD 係想推 APU + GPU 定係 kill GPU。
compute & graphics 既資源分配係第二個問題。

所以我估 PS4/Xbox 應該會搞前者。有路邊社傳聞話 720 會分兩個 version,重度遊戲版本帶 dGPU,輕度娛樂版本不帶 dGPU。
main processor 應該係同一粒,我估。所以我最好奇既係,32MB on-die scratchpad 點樣運用同管理,spec 已經係其次。
VGLeaks 長篇大論既 Xbox GPU detail,其實講到尾就係 GCN...。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-2-9 17:12 發表

你可以將 accelerator 計埋入去既。我都唔知 AMD 係想推 APU + GPU 定係 kill GPU。
compute & graphics 既資源分配係第二個問題。

所以我估 PS4/Xbox 應該會搞前者。有路邊社傳聞話 720 會分兩個 version,重度遊戲 ...
分雙版本其實不切實際,如果買game發現原來手上部機唔打得,而無upgrade module,實嘈到拆天

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2013-2-9 17:54 發表

分雙版本其實不切實際,如果買game發現原來手上部機唔打得,而無upgrade module,實嘈到拆天
唔同目標掛,弱雞 D 果部係同 Apple TV/Google TV 果 D 打對台,再講都要睇佢 branding。
好似 AMD 或者 Surface/W8 咁就... ehh...

引用:
原帖由 Puff 於 2013-2-9 17:12 發表

所以我估 PS4/Xbox 應該會搞前者。有路邊社傳聞話 720 會分兩個 version,重度遊戲 ...
全部都唔係viable solution
唔用咁渣已經解決問題, 做咩簡單事整到咁複雜

4 module die size太大咪用3 module lor
根本無需要細到只用Jaguar

引用:
原帖由 Puff 於 2013-2-9 18:53 發表

唔同目標掛,弱雞 D 果部係同 Apple TV/Google TV 果 D 打對台,再講都要睇佢 branding。
好似 AMD 或者 Surface/W8 咁就... ehh...

站唔住腳

講真,如果用Jaguar洗鬼要咁貴。

引用:
原帖由 Aware 於 2013-2-9 20:53 發表
講真,如果用Jaguar洗鬼要咁貴。
custom Jaguar另計